menu

2018. március 14., szerda

Torta Mimosa

A múltheti nőnap alkalmából minden olasz gasztroblogon a Mimóza tortával futottam össze. El is határoztam, hogy Nagymamám szülinapjára megsütöm. 
Olaszországban a háború után 1946 március 8-án kezdték el ünnepelni a nőnapot és a torta hamar az esemény szimbólumává vált. Az édesség tetejét felkockázott, sárga piskóta darabok díszítik, ezért kapta nevét a rá hasonlító sárga mimóza virágról. 
Nem a leggyorsabban elkészíthető torta, de nem is bonyolult. Két piskótaalapból és egy vaníliás, tejszínes krémből áll.

Hozzávalók:

26 cm átmérőjű tortaformához (ebből 2-t kell készíteni)
2x 187 g cukor
2x 105 g liszt
2x 30 g étkezési keményítő
2x 6 tojás
csipet só
vanília aroma
300 ml narancslé a kész piskóták nedvesítéséhez

Crema Diplomatica
Ez a crema pasticcera és a crema Chantilly keveréke
Crema pasticcera hozzávalói
8 tojássárga
280 g cukor
800 ml tej
200 ml tejszín
88 g étkezési keményítő
vanília aroma
Crema Chantilly hozzávalói
160 ml tejszín
16g porcukor

Elkészítés:

Én külön-külön készítettem el a piskótákat, mivel csak egy tortaformám van, de akinek kettő is van, nyugodtan keverje ki az egész mennyiséget és felezze el a masszát két formába.
A tojásokat egy tálba feltörtem és kicsit összekevertem. 

A cukrot, vaníliát, csipet sót a tojásokhoz kevertem és legalább 15 percig vertem őket, míg egy szép nagy masszát nem kaptam.

A homogén masszánkhoz hozzászitáltam az étkezési keményítőt és a lisztet is. Ezt már csak keverőlapáttal adtam hozzá, nem habverővel, nehogy szétessen a habos tojásos piskótaalap.
Kapcsos tortaformába öntöttem az egészet és 50 perc alatt 160 fokos statikus sütőben kisütöttem. Az egész folyamatot megismételtem, így két tortalapot kaptam. A tetejükről levágtam a sütés miatt megbarnult részt, majd vízszintesen 2 felé vágtam mindkét lapot, így négy emeletet kaptam.
Miután a piskóták megsültek, a krém elkészítésével folytattam. 
A tejet, a tejszínt a vanília aromát alacsony lángon egy edényben elkezdtem melegíteni. A tojássárgáját elkevertem a cukorral, nem szükséges habosra verni. A tojássárgájás, cukros krémhez hozzászitáltam az étkezési keményítőt is. Ezalatt fel is melegedett a lábasban a tejes, tejszínes alapom. Egy merőkanálnyival a tojássárgájás masszához kevertem belőle, hogy az is átmelegedjen és ne csapódjon ki a tojás.
Amint átkevertem, mehet az egész tojásos massza a tejes alaphoz és folyamatos keverés mellett sűrű, puding állagú krémet kaptam.

A krémet egy nagy felületű, nem meleg tálba öntöttem, hogy ki tudjon hűlni. Lefedtem folpackal, hogy ne hártyásodjon be a teteje. Számoljunk 2-3 órát mire teljesen kihűl a massza.

Amíg kihűlt, összekevertem a tejszínhabot a porcukorral és felvertem. Akkor jó az állaga, ha megfordítjuk a tálat és nem folyik ki egy kicsit sem. A kihűlt krémhez hozzákevertem a habot, így megkaptam a crema diplomatica-t.
Minden alapanyagom elkészült, jöhet a torta összerakása. Az első piskótát egyenletesen meglocsoltam körülbelül 1 dl narancslével. Ha van otthon alkoholos narancslikőr, abból is keverhetünk hozzá egy kicsit.
Utána körülbelül a krémem harmadát kentem fel a tortalapra. Ugyanígy folytattam, míg három emeletet nem kaptam. Ezután a torta szélét is bekentem a maradék krémmel.
A negyedik tortalapomat elkezdtem apró pici kockákra vágtam és szétszórtam a torta felületén oldalán őket.
Ha végeztünk, tegyük az elkészült tortát legalább 2-3 órára hűtőbe, hogy könnyen fel tudjuk vágni. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét porcukorral. A mi születésnapi vacsoránkon nagy sikert aratott. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése