Hozzávalók:
500 g teljes kiőrlésű liszt + 15-50 g liszt a dagsztáshoz
350 ml langyos víz
3 kanál olívaolaj
10 g só
1 kiskanál cukor
10 g friss élesztő
kis marék olajos magvak (opcionális)
A lisztet egy tálba szitáljuk, ha épp van otthon szoktam bele egy kis chiamagot, napraforgómagot keverni. A vizet 2 részbe öntjük, körülbelül fele-fele arányban. Az egyik részébe keverem az olívaolajat és a sót, a másik részbe a cukrot és az élesztőt.
Az élesztő 10 perc alatt felfut, ekkor belekeverjük a lisztbe, majd a sós vizet is beledolgozzuk. Ha elválik a tészta a táltól, a lisztes munkalapon folytatjuk a dagasztást. Akkor jó a tészta állaga, ha nem tapad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem. Fontos, hogy nagyon jól eldolgozzuk, mert ha nincs jól eldolgozva, foszlani fog a kenyér a szeletelésnél.
A homogén tésztát egy melegebb helyre tesszük és 1-2 órán át kelni hagyjuk. Én a sütő lámpáját be szoktam kapcsolni és ebben a körülbelül 30 fokban kelesztem a tésztáimat. Amikor megkelt, kenyér formát formázunk belőle és késsel megvagdossuk a tetejét.
Egy hőálló edénybe egy kis vizet öntünk és a sütő aljába tesszük. Ez a víz párologni fog a sütés közben, így lesz belül puha, kívül ropogós a kenyér. A sütőt hőlégkeveréses módba állítjuk, 170 fokon, körülbelül 50 perc alatt készre sütjük a kenyerünket. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, de ellenőrizzük a kenyerünket, lehet, hogy másnak hamarabb megsül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése