menu

2018. március 17., szombat

Pizzatészta

Az igazi nápolyi pizzatészta csak négy összetevőből áll: víz, liszt, só, élesztő. Olyan sajnos nincs, hogy összedobok gyorsan egy pizzát, hosszú kelesztési idő szükséges a tökéletes elkészítéséhez. 






A hozzávalók tíz darab pizzára vonatkoznak:

1 l víz

1,6-1,8 kg liszt
50 g só
3-5 g élesztő

Öntsük a vizet egy nagy tálba és keverjük el a sót benne, míg fel nem oldódik. 

Kezdjük el a lisztet is adagolni a vízhez, körülbelül 20 dkg liszt után keverjük el benne az élesztőt is.
Folytassuk a liszt adagolásával, mígnem a tésztánk elválik a táltól és a munkapulton is folytathatjuk a gyúrását. 
Addig adagoljuk a lisztet, mígnem egy homogén állagú masszát nem kapunk. A tésztának nedvesnek kell maradnia de nem szabad, hogy az ujjainkhoz ragadjon. 
Tegyük vissza a tésztát a kilisztezett tálunkba, takarjuk le egy nedves ronggyal és legalább két órán keresztül hagyjuk kelni. Ne hideg helyen kelesszük, a szobahőmérséklet is megfelelő neki. Én be szoktam rakni a sütőbe, bekapcsolom csak a világítást és úgy kb. 30 fokon kelnek a tésztáim.


Ha megkelt, a kétszeresére is tud dagadni. Én le szoktam mérni, hogy hány kilós lett a tésztám és tíz egyforma részre osztom fel. Az enyém most 2,8 kg lett, így 28 dkg-os pizzadarabokat vágtam belőle.
Az elkészült adagokat külön-külön kilisztezett zárható tálba teszem, újra letakarom őket, hogy ne szárítsa ki a levegő a tetejét. Ha nincs annyi zárható ételhordónk, ha folpackal takarjuk le az edényt az is jó.
A második kelesztési idő legalább 6 óra. Nekem csak másnapra kellettek a tészták, most hagytam őket 24 óráig kelni. Nagyon szép levegősre megkeltek, kész is vagyunk az alapanyagunkkal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése