menu

2018. március 11., vasárnap

Ragú alla bolognese

A bolognai ragú talán a pizza után a második legismertebb olasz étel. Mivel ennyire elterjedt a nagyvilágban, ezért ezerféle változatával találkozhatunk. Még Olaszországban is ahány ház annyi, bolognai recept létezik. Elfogadtak egy többnyire hivatalos verziót is, melyet az Olasz Gasztronómiai Akadémia 1982 október 17-én nyújtott be a Kereskedelmi Kamarának. Én ezt a leírást szoktam követni, de persze biztos van egy olasz nonna aki szerint létezik finomabb recept is.
A legfontosabb alapanyag az idő, szánjunk rá egy egész délelőttöt és akkor garantált a siker.

Hozzávalók:
300g darált marhahús
150g sertésszalonna
50g sárgarépa
50g zellerszár
30g vöröshagyma
50g vaj 
5 kanál koncentrált paradicsompüré
1/2 pohár fehérbor
1 pohár tej
erőleves alaplé

Elkészítés:

Vágjuk apró kockákra a szalonnát és a zöldségeket. 





Pirítsuk le a szalonnát, majd adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket. Sűrű kevergetés mellett főzzük puhára őket. Ha szükséges adjunk hozzá egy kis zsiradékot, vajat vagy olívaolajat, hogy ne égjen oda a zöldség.



Ha puha az alapunk, jöhet a marhahús, keverjük össze a zöldségekkel és pirítsunk rá egy kicsit. 

Ha a hús már lepirult, hozzáadjuk a fehérbort, kevergetjük, míg el nem párolog az alkohol. Ha ez megtörtént, a paradicsompürét is beleöntjük. 



Ezután lefedjük a ragút és körülbelül 2-3 órán át lassú tűzön főzzük. Időnként keverjünk rajta és pótoljuk a folyadékot az alaplével.




A legvégén öntsük bele a pohár tejet, ami azért szükséges, hogy elvegye a paradicsom savasságát. 




Bármilyen furcsa lehet, az eredeti receptben nem szerepel semmilyen fűszernövény, itt a lényeg a hús és a paradicsom ízén van. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk a szószunkat. Az én alaplevem elég ízes volt hozzá, hogy nem kellett hozzáadnom semmit. A bolognai ragút mindig tagliatelle tésztával kell tálalni, ez alkalmas rá, hogy a szósz ne csússzon le a köretről.





Jó étvágyat! :)

Az eredeti recept forrása: Associazione Italiana Food Blogger

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése