menu

2018. március 11., vasárnap

Tagliatelle

Nekem az egyik kedvenc tésztafélém. Kiválóan alkalmas szaftos, darabos szószokhoz, mivel a tészta nagy felületű, így felveszi a szósz nagyobb darabjait, nem csúszik le, mint például a spaghettiről. Nekem segítségemre volt egy tésztanyújtó gép, amivel igazán könnyen elkészíthető a köretünk.  
Tojásonként 100g liszttel kell számolni, de vigyázni kell, a tojások változó nagysága miatt. Érdemes 90g-al kezdeni, és utólag adagolni annyi lisztet amennyit felvesz a tészta.

Hozzávalók:
500g liszt
5 tojás
búzadara

A lisztet öntsük egy tálba, a közepébe törjük fel a tojásokat. Kezdjük el egy villával felverni és fokozatosan a liszttel összekeverni.
Folytassuk a tészta összekeverését a munkalapon, kézzel, míg nem egy homogén masszát kapunk. Akár 10-15 percig is eltarthat, mire megfelelő állagot elérjük. Ha sikerült, fedjük le és legalább fél órán át pihentessük.











Ha letelt, vágjuk 5 darabra a tésztánkat és kezdjünk el vele dolgozni. Használjunk sok lisztet és egy kis búzadarát, hogy ne ragadjon össze.














A lisztes tésztagombócot vigyük át a tésztagép legszélesebb fokozatán, majd igazítsuk meg az alakját, hogy téglalap formát kapjunk. Fokozatosan szűkítsük a gépet, mígnem a legvékonyabb fokozaton is áttekertük a tésztánkat. Lisztezzük folyamatosan és akkor nem fog elszakadni sem. 






Ha kész vagyunk a nyújtással, vágjuk 2-3 téglalappá a hosszú kinyújtott tésztánkat. A tésztagép tagliatelle vágó nyíláson tekerjük egyesével át a vékony lapunkat és megkapjuk a kívánt formánkat. 



Tekerjük fel és kilisztezett tálcán pihentessük kifőzésig. Vigyázzunk, mert a friss tészta 1-2 perc alatt megfő a sós vízben, nehogy túlfőzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése