Hozzávalók:
Gnocchi:
1 kg főtt burgonya
30 dkg liszt
1 tojás
egy nagy csipet só
kerti fűszerek: rozmaring, oregánó, bazsalikom, stb
Mártás:
650 g sütőtök, amiből sütés után, pürésítve 325 g lesz
150 g gorgonzola
1 kiskanál vaj
só
bors
250 g baconkocka (opcionális)
A krumplit tegyük fel egy vízzel teli lábasban főni. Akkor lesz kész, ha villával átszúrva már a közepe is jó puha.
Ha kész a krumpli, pucoljuk meg és krumplinyomóval pürésítsük rendesen.
A zöld fűszereket vágjuk nagyon apróval, majd a tojással, sóval, liszttel keverjük a püréhez.
Érdemes a lisztet finoman adagolni, az is lehet, hogy más krumpli fajta kevesebb vagy több lisztet vesz majd fel. A lényeg, hogy egy lágy, puha tésztát kapjunk, amivel lisztezett felületen tudunk dolgozni.
Vágjunk le a tésztából kis darabokat, majd azokat görgessük ki, kis henger alakúvá. Egy éles késsel vagdossuk le a gnocchi darabokat.
Hogy még esztétikusabbak legyenek a gnocchi-k, egy villa hátán görgessük le őket, hogy szép barázdát kapjanak.
A gnocchi-t forrásban lévő sós vízben kell kifőzni, mint a tésztát. Egyszerre kb. 30-40 darabot szoktam bedobálni a vízbe, majd ha a víz tetejére kerültek, fél perc után szűrővel kiveszem őket. Csak akkor főzzük már ki, ha kész a szósz, így lecsöpögtetés után mehetnek is bele.
A mártáshoz vagdossuk fel a tököt és 180 fokos sütőben süssük puhára őket.
A gorgonzola sajtot egy kis kanál vajon kezdjük el felolvasztani, majd keverjük hozzá a tejet is.
Végül a tök pürét is adjuk hozzá, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A gnocchi-t főzzük ki és keverjük egyből a szószba őket. Egy kis tejet adogassunk az ételhez, hogy krémesebb állagot kapjunk.
Végül a bacon-t egy serpenyőn megpirítsuk meg és szórjuk az étel tetejére.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése