menu

2018. október 31., szerda

Fűszeres gnocchi, sütőtökös, gorgonzolás mártással

Az idei sütőtökök annyira finomak, hogy fűszer nélkül is rövid sütés után rendkívül ízletesek lesznek. Nagy kedvenc itthon is, gondoltam miért ne párosíthatnám a másik nagy kedvenccel a gnocchi-val. A gnocchi-t nem szabad boltban megvenni, egész más az íze. Az előre elkészítetteknél általában a liszt dominál, pedig a krumplin van a hangsúly ennél az ételnél. 


Hozzávalók:
Gnocchi:
1 kg főtt burgonya
30 dkg liszt
1 tojás
egy nagy csipet só
kerti fűszerek: rozmaring, oregánó, bazsalikom, stb

Mártás:
650 g sütőtök, amiből sütés után, pürésítve 325 g lesz
150 g gorgonzola
3-4 dl tej
1 kiskanál vaj

bors
250 g baconkocka (opcionális)







A krumplit tegyük fel egy vízzel teli lábasban főni. Akkor lesz kész, ha villával átszúrva már a közepe is jó puha.












Ha kész a krumpli, pucoljuk meg és krumplinyomóval pürésítsük rendesen.












A zöld fűszereket vágjuk nagyon apróval, majd a tojással, sóval, liszttel keverjük a püréhez.












Érdemes a lisztet finoman adagolni, az is lehet, hogy más krumpli fajta kevesebb vagy több lisztet vesz majd fel. A lényeg, hogy egy lágy, puha tésztát kapjunk, amivel lisztezett felületen tudunk dolgozni.












Vágjunk le a tésztából kis darabokat, majd azokat görgessük ki, kis henger alakúvá. Egy éles késsel vagdossuk le a gnocchi darabokat.

Hogy még esztétikusabbak legyenek a gnocchi-k, egy villa hátán görgessük le őket, hogy szép barázdát kapjanak.
A gnocchi-t forrásban lévő sós vízben kell kifőzni, mint a tésztát. Egyszerre kb. 30-40 darabot szoktam bedobálni a vízbe, majd ha a víz tetejére kerültek, fél perc után szűrővel kiveszem őket. Csak akkor főzzük már ki, ha kész a szósz, így lecsöpögtetés után mehetnek is bele.

A mártáshoz vagdossuk fel a tököt és 180 fokos sütőben süssük puhára őket.
Egy kis lyukú szűrőn törjük át a sült tök belsejét, így igazán krémes, puha állagot kapunk. A tök mennyisége így kb. a felére esik össze.
A gorgonzola sajtot egy kis kanál vajon kezdjük el felolvasztani, majd keverjük hozzá a tejet is.
Végül a tök pürét is adjuk hozzá, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A gnocchi-t főzzük ki és keverjük egyből a szószba őket. Egy kis tejet adogassunk az ételhez, hogy krémesebb állagot kapjunk.
Végül a bacon-t egy serpenyőn megpirítsuk meg és szórjuk az étel tetejére.
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése