Görög húsgolyó (Keftedes)
1 kg darált marha

5 fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj
3 tojás
1 csokor mentalevél
1 csokor oregánó
1 zsemle
2 dl tej
20 g só
bors
A zsemlét áztassuk be pár percre a tejbe.
A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk kis darabokra. A fűszereket aprítsuk le, a zsemlét nyomkodjuk ki és minden előkészített hozzávalót keverjünk a darált húshoz.
Hűtőben pihentessük legalább egy órát, hogy összeérjenek az ízek, majd sütés előtt formáljuk golyókat belőle.
Csirke nyárs (Souvlaki)
1,5 kg csirkemell

3 citrom leve (kb. 2 dl)
2 dl olívaolaj
5 gerezd fokhagyma

Pita
200 g görög joghurt
700 g nagyi titka pizzaliszt
25 g élesztő
1 evőkanál cukor
2 dl tej
1 evőkanál só
1 evőkanál olívaolaj
1 ág rozmaring


Tzatziki
800 g görög joghurt
4 kígyóuborka
6 gerezd fokhagyma
4 mentalevél
3 nagy csipet só
A joghurtot öntsük egy szűrőbe és várjunk legalább 2 órát míg kicsepeg a felesleges folyadék.
Az uborkát pucoljuk meg és reszeljük le sajtreszelő fokozaton.
Sózzuk be és pihentessük, addig amíg a joghurt is lecsöpög.
A fokhagymát és a mentelevelet zúzzuk le, majd ha a pihentető idő letelt, az uborka levét nyomkodjuk ki a tenyerünkben rendesen és keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Szabályozzuk a só mennyiségét.
Görög saláta
500 g paradicsom
1 doboz olívabogyó
2 kígyóuborka
4 fej lilahagyma
1 fej jégsaláta
500 g feta sajt
A zöldségeket vágjuk össze kis darabokra, keverjük össze, majd a tetejét szórjuk meg apróra szelt feta sajttal.
A húsokat meleg parázson süssük át és a salátával, tzatzikivel, pitával és jó társasággal fogyasszuk. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése