menu

2018. június 16., szombat

Görög grill ételek

Egy görögországi nyaralás során szerettem bele a görög konyhába, a változatos fűszerezés, a zöldségek sokrétű felhasználása, a bárányhús teljesen elvarázsolt. Azóta is gyakran kísérletezgetek görög receptekkel. Egy hétvégi grillezéshez tökéletesek a következő ételek. Ha van lehetőségetek készítsétek el bárányból is egyszer a húsokat és csak friss fűszereket használjunk hozzá. A mennyiségekkel 8 ember lakott jól.

Görög húsgolyó (Keftedes)

1 kg darált marha
1 vöröshagyma
5 fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj
3 tojás
1 csokor mentalevél
1 csokor oregánó
1 zsemle
2 dl tej
20 g só
bors

A zsemlét áztassuk be pár percre a tejbe.












A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk kis darabokra. A fűszereket aprítsuk le, a zsemlét nyomkodjuk ki és minden előkészített hozzávalót keverjünk a darált húshoz.












Hűtőben pihentessük legalább egy órát, hogy összeérjenek az ízek, majd sütés előtt formáljuk golyókat belőle.

Csirke nyárs (Souvlaki)

1,5 kg csirkemell
1 csokor oregánó
3 citrom leve (kb. 2 dl)
2 dl olívaolaj
5 gerezd fokhagyma

Készítsük elő egy nagy tálba a pácot. Az oregánót, fokhagymát aprítsuk le és keverjük össze a citromlével és az olívaolajjal. A csirkemellet vágjuk 3-4 cm es darabokra és keverjük a pácléhez. Hűtőben pihentessük legalább egy órát, hogy összeérjenek az ízek, majd sütés előtt szurkáljuk fel őket pálcikákra.



Pita

200 g görög joghurt
700 g nagyi titka pizzaliszt
25 g élesztő
1 evőkanál cukor
2 dl tej
1 evőkanál só
1 evőkanál olívaolaj
1 ág rozmaring

A cukrot keverjük el a langyos tejben, majd adjuk hozzá az élesztőt is. Hagyjuk, hogy 10 perc alatt felfusson. Keverjük a liszthez az élesztőt és az összes többi hozzávalót is, majd egy meleg helyen pihentessük legalább egy órát. A tésztából gyúrjunk 20 darab kis gombócot és azokat is pihentessük további egy órán át. Sütés előtt nyújtsuk ki és 200 fokos sütőben, sütőpapíron, 8-10 perc alatt süssük készre őket.

Tzatziki

800 g görög joghurt
4 kígyóuborka
6 gerezd fokhagyma
4 mentalevél
3 nagy csipet só

A joghurtot öntsük egy szűrőbe és várjunk legalább 2 órát míg kicsepeg a felesleges folyadék.
Az uborkát pucoljuk meg és reszeljük le sajtreszelő fokozaton. 
Sózzuk be és pihentessük, addig amíg a joghurt is lecsöpög.
A fokhagymát és a mentelevelet zúzzuk le, majd ha a pihentető idő letelt, az uborka levét nyomkodjuk ki a tenyerünkben rendesen és keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Szabályozzuk a só mennyiségét. 

Görög saláta

500 g paradicsom
1 doboz olívabogyó
2 kígyóuborka
4 fej lilahagyma
1 fej jégsaláta
500 g feta sajt
A zöldségeket vágjuk össze kis darabokra, keverjük össze, majd a tetejét szórjuk meg apróra szelt feta sajttal.

A húsokat meleg parázson süssük át és a salátával, tzatzikivel, pitával és jó társasággal fogyasszuk. Jó étvágyat!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése