menu

2020. október 3., szombat

Szarvaspörkölt bográcsban


Mivel nem sikerült Bazsikát meggyőznöm, hogy költözzünk le végleg egy Balaton-felvidéki, panorámás kis tanyára és nem mellesleg négyből ketten intézményesülünk, ezért eljött a búcsú ideje a magyar tengertől. A hétvégére még egy utolsó bográcsozást terveztünk, ki tudja mikor tudunk legközelebb egy jót tűzön főzni. A bakonyi szarvasok bőgése ihletet adott, gombás vadpörkölttel búcsúztattuk ezt a különleges nyarat. Soha nem töltöttem még ilyen hosszú időt itt, nagyon hálás vagyok, hogy ilyen tartalmas és értékes öt hónapot zárhattunk. A búcsú kerti partit összekötöttük Anyukám születésnapjával, így teljessé vált az ünneplés. Isten éltesse sokáig! Köretnek dödöllét főztem, annak receptjét majd a következő bejegyzésemben osztom meg.

Hozzávalók:

Ahány ház, annyi pörkölt. Én jó sok zöldséget teszek az alapjába, lehet, hogy valaki ezt nem szereti, redukálja le. Más a vörösbort vagy fokhagymát később teszi bele, én inkább az elején. Érdemes próbálgatni, míg meg nem találja mindenki a számára tökéletes arányokat és sorrendet.

 

1 kg szarvashús

500 g gomba vegyesen: vargánya, csiperke,laskagomba, tinórú

3-4 evőkanál sertészsír

1 pohár száraz vörösbor

 






3 nagy fej vöröshagyma

3 zellerszár

6 gerezd fokhagyma

2 szál répa

4 paradicsom

3 paprika

 
















fűszerpaprika 3-4 evőkanál

borókabogyó kis maréknyi

kömény 1 kiskanál

babérlevél 4-5

kerti fűszerek: petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, metélőhagyma

bors

alaplé vagy víz






A pörköltnek jó tartalmas alapot vágtam össze. A hagymák, zellerszár, répa, paradicsom, paprika, majd a hús feldarabolásával kezdem.

 






A bográcsot kizsíroztam, majd a hagymát üvegesre pirítottam.








Ezután következett a többi alapnak való zöldség; zellerszár, fokhagyma, répa, paradicsom, paprika. Szűk egy óra alatt lepirítottam.








Megszórtam a fűszerpaprikával, pár percig pirítottam.








Elérkezett a szarvas ideje. Alaposan megágyaztam neki, mehet a bográcsba.








Amikor jó kérget kapott, meglocsoltam a vörösborral.








Elpárologtattam az alkoholt, sóztam, borsoztam és felöntöttem annyi alaplével, ami pont ellepi.








Megszórtam a fűszerekkel. Borókabogyót, petrezselymet, köményt, babérlevelet, rozmaringot, kakukkfüvet, metélőhagymát tettem hozzá ízesítőnek.








A főzés során az alaplevet folyamatosan pótoltam. Összesen 4 óra kellet, hogy a hús megpuhuljon. Az utolsó 20-25 percben hozzáadtam a gombát is.








Mikor minden puhára főtt, levettük a tűzről, dödöllével és friss kenyérrel tálaltam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése