menu

2019. október 3., csütörtök

Pisztáciás csokitorta

Anyukám szülinapjára idén is én készítettem el a tortát. Nagyon szereti a pisztáciát, így megpróbálkoztam egy ilyen ízesítésűvel. Több receptet, ötletet olvasgattam az elkészítés előtt, ezekből állt össze a végeredmény. Nem egy gyors 5 perces torta és a pisztácia sem a legolcsóbb alapanyag, de az eredmény megérte. Megnéztem egy-két cukrászda ajánlatát és az én alapanyagra költött összegemért már lehet tortát kapni. Az biztos nem tartalmaz ennyi finom alapanyagot, szóval érdemes vele inkább otthon megpróbálkozni. 

Hozzávalók:
A piskótához:
200 g étcsokoládé
150 g mandulaliszt
6 tojás
150 g vaj
120 g cukor
A pisztáciakrémhez:
100 + 30 g pisztácia (natúr, nem sózott)
75 + 25 g fehér csokoládé
80 + 25 g porcukor
25 + 10 g vaj
40 + 15 ml tej
250 g mascarpone
50 ml tejszín
A csokoládé bevonathoz:
150 g étcsokoládé
300 g tejszínhab
tetszőleges alapanyagok a dekoráláshoz






A torta alapjának elkészítésével kezdtem. A vajat megolvasztottam. 












Levettem a főzőlapról és hozzáadtam az étcsokoládét és addig kevergettem míg fel nem olvadt az is a vajban.












A tojásokat szétválasztottam sárgájára és fehérjére. Elfeleztem a cukrot és a különválasztott tojásokhoz adtam.










A fehérjét kemény habbá vertem.










A sárgáját is pár perc alatt kikevertem a cukorral.












A vajas, csokis krémet hozzákevertem a sárgájához.












A fehérjét is óvatosan hozzáadtam a tésztához, ügyelve rá, hogy ne törjön meg a hab.












Legvégül a mandulalisztet adtam hozzá az egészhez és homogénre kevertem a masszát.












Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kikentem vajjal, sütőporral kibéleltem majd beleöntöttem az elkészült alapot.












Előmelegített, 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütöttem és mielőtt kivettem volna a formából, megvártam míg kihűl. 










A krém elkészítésével folytattam. A pisztáciát feltettem vízben főzni 10 percre. Ezáltal a héja könnyedén eltávolíthatóvá válik. 










A főzés után megtörölgettem és megpucoltam.

























Aprítógépben simára kevertem a pisztáciát a porcukorral.












A vajat és a tejet egy kis lábasban megolvasztottam.












Hozzákevertem a fehér csokoládét is. Addig kevertem míg fel nem olvadt.












Végül a pisztáciás, cukros pasztát kevertem el a vajas, tejes, fehércsokis lábasban, majd további felhasználásig megvártam, hogy kihűljön. 










Most csináltam életemben először ilyen pisztáciakrémet. Annyira finom lett és szerencsére még volt alapanyagom, hogy elkészítettem egy kisebb adagot is (+ jellel jelöltem a kisadag mennyiségét a felsorolásnál). A nagy adaggal tovább dolgoztam, a kicsivel pedig a tortalapokat kentem meg egy vékony rétegben.
A nagy adag pisztáciakrémet elkevertem a mascarponeval és a tejszínnel. Fagyasztóba tettem fél órára, hogy krémesebb állagot nyerjen.












A tortalapokat széltében három részre vágtam.










Az első lapot a tálalóra helyeztem és megkentem a pisztáciakrém felével vékonyan.












Ezután a mascarpone-pisztácia krém felével kentem meg.












Ráraktam a következő tortalapot és ugyanígy jártam el.












Ennek a tetejére is ráraktam a tortalapot. 












Tejszínes, étcsokis krémmel vontam be a tortát. Ehhez a csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam.












A tejszínhabot csak félig vertem fel, inkább folyékony volt még, mint hab állagú.












A csokoládét addig hűtöttem, míg 50-55 fok között lett a hőmérséklete.










Elkevertem a csokoládéban a fél tejszínhabot, ezzel is tovább hűtve azt.










Végül visszaöntöttem a keverőtálba és 4-5 perc alatt kemény habbá vertem az egészet.












A torta díszítése következett. Felkentem a csokihabot a tetejére és a szélére. Szerettem volna, ha a pisztácia színe erőteljesen visszaköszönne a torta tetején. Ezért zöld-teás Katikat-el és magával a pucolt pisztáciával díszítettem. Reszelt fehércsokival is megszórtam.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése