Hozzávalók:
A piskótához:
200 g étcsokoládé
150 g mandulaliszt
6 tojás
150 g vaj
120 g cukor
A pisztáciakrémhez:
100 + 30 g pisztácia (natúr, nem sózott)
75 + 25 g fehér csokoládé
80 + 25 g porcukor
25 + 10 g vaj
40 + 15 ml tej
250 g mascarpone
50 ml tejszín
A csokoládé bevonathoz:
150 g étcsokoládé
300 g tejszínhab
tetszőleges alapanyagok a dekoráláshoz
A torta alapjának elkészítésével kezdtem. A vajat megolvasztottam.
Levettem a főzőlapról és hozzáadtam az étcsokoládét és addig kevergettem míg fel nem olvadt az is a vajban.
A tojásokat szétválasztottam sárgájára és fehérjére. Elfeleztem a cukrot és a különválasztott tojásokhoz adtam.
A fehérjét kemény habbá vertem.
A sárgáját is pár perc alatt kikevertem a cukorral.
A vajas, csokis krémet hozzákevertem a sárgájához.
A fehérjét is óvatosan hozzáadtam a tésztához, ügyelve rá, hogy ne törjön meg a hab.
Legvégül a mandulalisztet adtam hozzá az egészhez és homogénre kevertem a masszát.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kikentem vajjal, sütőporral kibéleltem majd beleöntöttem az elkészült alapot.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütöttem és mielőtt kivettem volna a formából, megvártam míg kihűl.
A krém elkészítésével folytattam. A pisztáciát feltettem vízben főzni 10 percre. Ezáltal a héja könnyedén eltávolíthatóvá válik.
A főzés után megtörölgettem és megpucoltam.
Aprítógépben simára kevertem a pisztáciát a porcukorral.
A vajat és a tejet egy kis lábasban megolvasztottam.
Hozzákevertem a fehér csokoládét is. Addig kevertem míg fel nem olvadt.
Végül a pisztáciás, cukros pasztát kevertem el a vajas, tejes, fehércsokis lábasban, majd további felhasználásig megvártam, hogy kihűljön.
Most csináltam életemben először ilyen pisztáciakrémet. Annyira finom lett és szerencsére még volt alapanyagom, hogy elkészítettem egy kisebb adagot is (+ jellel jelöltem a kisadag mennyiségét a felsorolásnál). A nagy adaggal tovább dolgoztam, a kicsivel pedig a tortalapokat kentem meg egy vékony rétegben.
A tortalapokat széltében három részre vágtam.
Az első lapot a tálalóra helyeztem és megkentem a pisztáciakrém felével vékonyan.
Ezután a mascarpone-pisztácia krém felével kentem meg.
Ráraktam a következő tortalapot és ugyanígy jártam el.
Ennek a tetejére is ráraktam a tortalapot.
Tejszínes, étcsokis krémmel vontam be a tortát. Ehhez a csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam.
A tejszínhabot csak félig vertem fel, inkább folyékony volt még, mint hab állagú.
A csokoládét addig hűtöttem, míg 50-55 fok között lett a hőmérséklete.
Elkevertem a csokoládéban a fél tejszínhabot, ezzel is tovább hűtve azt.
Végül visszaöntöttem a keverőtálba és 4-5 perc alatt kemény habbá vertem az egészet.
A torta díszítése következett. Felkentem a csokihabot a tetejére és a szélére. Szerettem volna, ha a pisztácia színe erőteljesen visszaköszönne a torta tetején. Ezért zöld-teás Katikat-el és magával a pucolt pisztáciával díszítettem. Reszelt fehércsokival is megszórtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése