menu

2019. október 31., csütörtök

Dupla csokis, sütőtökös halloween torta

Minden évben megmosolyogtat a halloween körüli vita. Én személy szerint jópofa dísznek tartom a faragott tököt és Petinek is nagyon tetszett eddig mindig. A tökszezon idején mindig új receptek kipróbálására is törekszem. Idén Apukámat, szülinapjára egy tökös extra csokis tortával leptem meg.





Hozzávalók:

A tortához:
250 g sütőtök (már pucolt, tisztított)
300 g liszt
50 ml tej
30 g holland kakaó
150 g barna cukor
120 ml napraforgóolaj
1 sütőpor
1 csipet fahéj
1 csipet szerecsendió
1 csipet ánizs
borításhoz, díszítéshez:
3 evőkanál nutella
250 ml tejszín
125 g étcsokoládé
150 g marcipánmassza

A sütőtököt megtisztítottam, apró kockákra vágtam megpároltam. és aprítógép segítségével pürésítettem. Nekem van párológépem, azzal hamar megvan, de egy fazékban, alacsony lángon egy kis víz hozzáadásával is 15-20 perc alatt is puhára fő.






















Robotgépbe helyeztem a pürét és elkevertem benne a cukrot.













Hozzáadtam a napraforgóolajat és a tejet is.













Utána a száraz hozzávalók fokozatos elkeverésével folytattam; kakaó, fűszerek, liszt, sütőpor.










Alaposan elkevertem a hozzávalókat és egy kivajazott, kilisztezett 20 cm átmérőjű tortaformába öntöttem a masszát.










Előmelegített, 175 fokos sütőben 25-30 percig sütöttem, megvártam míg kihűl és elkészítettem az ízesítést és a bevonót. A torta állagának brownie-szerűnek kell, lennie.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam. 

A tejszínhabot csak félig vertem fel, inkább folyékony volt még, mint hab állagú.

A csokoládét addig hűtöttem, míg 50-55 fok között lett a hőmérséklete.

Elkevertem a csokoládéban a tejszínhab felét, ezzel is tovább hűtve azt.

Végül visszaöntöttem a keverőtálba és 4-5 perc alatt kemény habbá vertem az egészet.

A tortát széltében félbevágtam, az alsó részét megkentem a nutellával.









A marcipánbevonót kinyújtottam és a torta nagyságában kör alakot vágtam ki belőle. Ráhelyeztem a nutellára. Hagytam marcipánt a díszítésre is. 









A marcipánra rákentem a tejszínes, csokis krém 1/3-ad részét.












Ráhelyeztem a torta második emeletét, bevontam az egészet a maradék krémmel, majd a marcipánmasszából dekorációs elemeket vágtam ki. Felraktam a sütire és az egészet 3 órára hűtőbe helyeztem.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése