menu

2019. november 17., vasárnap

Rozé kacsamell hercegnő burgonyával

A novemberi időszakban a kacsa és a liba nagyon népszerű étel, nálunk sem maradhatott el. Liba combot szüleimnél szoktunk enni testvérem ünneplésekkor, Márton nap alkalmából, így én egy szép kacsamellet sütöttem meg a kis családnak egy vasárnapi ebédre. Mivel a hússal nem kell sokat bajlódni, így egy különlegesebb köretet készítettem, a lilahagyma lekvárt pedig nagymamámtól kaptunk. A lekvárt már én is elkészítettem egyszer, nagyon különlegest ízt ad a húsoknak. Legközelebb itt is megosztom recept formájában.

Hozzávalók:
kacsához:
0,5 kg kacsamell
bors
2-3 rozmaring ág
kedvenc fűszer (nálam: kínai ötfűszer)
lilahagyma lekvár

hercegnő burgonyához:
750 g krumpli
2 tojássárgája
75 g vaj
80 g parmezán
2 nagy csipet só







A köret elkészítésével kezdtem. A krumplit pucolás nélkül egy nagy edény vízben megfőztem puhára. Akkor jó a krumpli, ha a beleszúrt villa könnyen átmegy rajta.












Kicsit megvártam míg kihűl és megpucoltam.












Egy passzírozón homogénre törtem. Azért fontos jól áttörni a krumplit, hogy majd a habzsákból könnyedén ki lehessen nyomni a formáját.












Hozzáadtam az összes többi hozzávalót és kikevertem.










Habzsákba tettem és egy tepsire kinyomkodtam, körülbelül 45-50 darabnak kell kijönnie ebből a mennyiségből.
























Előmelegített, 200 fokos sütőben 15-20 percig aranybarnára sütöttem.
Míg a köret a sütőben sült, a kacsával foglalkoztam. A bőrét óvatosan bevagdostam, úgy, hogy a húst már ne érje el a vágás. Sóztam, borsoztam mindkét felét. Ha van kedvenc fűszeretek a hús részét nyugodtan szórjátok meg vele egy kicsit. Én egy csipet kínai ötfűszerrel szórtam meg és rozmaring ágyra fektettem a kacsát.












Egy hideg serpenyőben, a bőrével lefelé fektetve 5 percig sütöttem, míg zsírjára sült. Nem kell félni tőle ha egy kicsit odakap a bőre, a végeredménynek ropogósnak kell lennie.












Ekkor megfordítottam és 3 percig sütöttem.












Az egész serpenyőt a legmagasabb hőfokú, előmelegített sütőbe tettem, ami nálam 250 fok. További 3 percig sütöttem. Ha műanyag fogantyúja van a serpenyőnek, vonjuk be alufóliával és egyből berakhatjuk a húst sülni. Az idő letelte után kivettem és 10 percig pihentettem felvágásig. 












Hercegnő burgonyával és lilahagyma lekvárral tálaltam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése