menu

2019. november 27., szerda

Juhtúrós sztrapacska

Pár hete egy baráti összejövetelre készítettem egy nagy mennyiséget a szlovák ételből. Akkor nem tudtam dokumentálni, a nagy készülődésben. Akkora sikert aratott, hogy újra elkészítettem egyik ebédre és most időm is volt lejegyezni a lépéseket. Az elkészítése bonyolultnak hangozhat, de valójában elég egyszerű és kiadós. Egy kisebb adagtól is hamar jóllakik az ember. Az étel neve, Bryndzove halusky, ha valaki az eredetit szeretné megkóstolni, így keresse az étlapon.







Hozzávalók:

A galuskához
750 g krumpli (megpucolt, tisztított súly)
300 g finomliszt
1 nagy tojás
2 csipet só
víz a főzéshez


A juhtúróhoz

1 evőkanál sertészsír
375 g szalonna (kolozsvári, toka)
400 g juhtúró
250 g tejföl




A krumpli és a szalonna előkészítésével kezdtem. A krumplit megpucoltam és hideg vízbe tettem, a szalonnát pedig felkockáztam.
A krumplit a legkisebb durva lyukon a sajtreszelőn lereszeltem.












Egy szűrőn lecsöpögtettem a levét, egyébként túl sok lisztet venne fel.












A lereszelt krumplit összekevertem a liszttel, a sóval és a tojással. Az én krumpli mennyiségem lereszelve, lecsöpögtetve 560 g lett most.












Végeredményben egy nokedli állagú masszát kell kapnunk. Ha túl híg, keverjünk hozzá egy kis lisztet. Ha túl kemény lett esetleg, a krumpli lecsöpögtetett levével javíthatunk az állagon. A liszt mennyisége nagyban függ a krumpli minőségén, nedvességtartalmán. Nekem 2-3 evőkanál lével kellett javítanom az állagon.










A szalonnát egy serpenyőben, egy evőkanál zsíron megpirítottam. 










Alacsony lángon a juhtúrót és a tejfölt a szalonnához olvasztottam.
























A galuskát, több adagban, sós, forrásban lévő bő vízbe szaggattam és 3-4 percig főztem benne.












A leszűrt galuskát a juhtúrós szafthoz kevertem.












Pár perc alatt összefőztem és tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése