menu

2018. március 28., szerda

Húsvéti fonott kalács


A húsvéti asztalról nem hiányozhat a fonott kalács, ami ha házilag készül garantáltan nagy sikert arat. Egyszerű elkészíteni így a hétköznapi reggelinket is feldobhatjuk vele.


Hozzávalók:

350 g liszt + egy marék liszt a gyúráshoz
40 g vaj
1 zacskó instant élesztő (7 g)
30 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor (10 g)
10 g méz
pár csepp citromlé
1 csipet só
2 tojás + 1 tojás a kenéshez
80 ml tej


A langyos tejet öntsük egy tálba, keverjük bele az élesztőt, cukrot, vaníliás cukrot és a mézet is. Hagyjuk tíz percet pihenni. Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, a langyos vajat a citromlevet, a csipet sót és a tojásokat adjuk hozzá és keverjük őket el.


A tejes, cukros, élesztős tálat is hozzákeverhetjük a liszthez, majd a munkalapon folytassuk a gyúrását, míg egy homogén masszát nem kapunk.

A tésztát meleg helyen hagyjuk egy órát pihenni, míg kétszeresére nem dagad.












Ekkor osszuk fel három részre a tésztát és sodorjunk belőlük 30-35 cm-es hengereket. Illesszük ezeket össze az egyik végénél és fonjuk be őket.

Helyezzük sütőlappal bélelt tepsire és kenjük meg a tetejét egy felvert tojással.












Előmelegített 170 fokos sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése