Hozzávalók:
egy adag leveles tészta vagy bolti levelestészta
1 kg friss spenót
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
500 g ricotta
12 tojás
150 g parmezán
só
bors
olívaolaj
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apró kockákra. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy evőkanál olívaolajat és pirítsuk meg üvegesre benne a hagymát.
Adjuk hozzá a spenótot is és addig kevergessük alacsony lángon, míg az összeesik és megfonnyad. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A spenótot rakjuk át egy tésztaszűrőbe, míg kihűl, addig kicsepeg a felesleges folyadék is belőle. Kicsit nyomkodjuk is meg, hogy biztosan minden lé eltávozzon.
Addig elkészíthetjük a ricotta-s keveréket is. A ricotta-t öntsük egy tálba, adjunk hozzá 4 tojást és a parmezánt. Sózzuk, borsozzuk, keverjük el egyenletesen.
Ha kihűlt a spenót, egy vágódeszkán vagdossuk meg egy kicsit, hogy ne maradjanak benne túl nagy darabok, majd keverjük össze a ricotta-val.
Ha a töltelékünk megvan, elkészíthetjük a tésztát a leírás szerint. Osszuk el 4 részre, úgy, hogy legyen 2 nagyobb és 2 kisebb részünk. A nagyok 300 g körüliek, a kicsik 200 g körül legyenek. Hagyjuk pihenni őket egy fél órát.
Jöhet a torta összerakása. A nagyobb tésztadarabok kinyújtásával kezdjük, amit aztán rakjunk be egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformába. A két réteg között kenjük meg a tésztát olívaolajjal.
A tészták után jöhet a töltelék, oszlassuk el egyenletesen a formában. Egy kanál segítségével nyomkodjunk bele 8 lyukat és azokba rakjunk 1-1 tojást. Sózzuk meg kicsit a tetejüket.
Ezekre jöhet rá a két réteg tészta, a rétegek közt, szintén kenjünk el egy kis olívaolajat. A tortaforma oldalán lelógó felesleges tésztát vágjuk le és a kis maradékot hajtsuk fel a tortára. A tetejét is olajozzuk meg és előmelegített 175 fokos sütőben süssük 50-60 percet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése