menu

2018. április 6., péntek

Pizzette montare


Az olajban kisütött pizza az egyik legjobb dolog ami a pizzatésztával történhet. Zamatos, paradicsomos, parmezános nápolyi különlegesség. Ha magyar ételhez kéne hasonlítani, rögtön a lángost mondanánk, de ennek sokkal levegősebb a tésztája és az alapanyagok is különböznek.


Hozzávalók:
pizzatészta kb. 25 dkg fejenként
hámozott paradicsomból paradicsomszósz (San Marzano)
bazsalikom
olívaolaj

egy gerezd fokhagyma
egy fej vöröshagyma
reszelt parmezán
prosciutto crudo
mozzarella
kb. 1 liter napraforgóolaj a sütéshez



Nem írtam mennyiségeket, mert mindenki ízlés szerint adagolhatja a feltéteket. Szerintem egy ember bőven jól lakik 25 dkg tésztával, arra kb. 6-8 evőkanál szószt kell rakni, egy marék parmezánt, egy levél bazsalikomot és ha szeretnénk 2-3 szelet sonkát és 1-2 szelet mozzarellát.

A vöröshagymát, fokhagymát vágjuk nagyon apró kockákra és egy kanál olívaolajon süssük üvegesre egy serpenyőben. Vágjuk fel a konzerv paradicsomokat is, adjuk hozzá a serpenyőhöz és addig főzzük, míg krémes állagot nem kapunk.

A pizzatésztát készítsük el a leírás szerint. Kimérhetünk kis pizza darabokat is, de egy-egy nagyot is mindenkinek. Ettől függően vágjunk ki ugyanakkora kis vagy nagy darabokat. Én 25 dkg -os tésztákat sütöttem ki, fejenként egy adagot.
A tésztát kilisztezett munkalapon terítsük szét és ujjainkkal nyújtsuk meg kicsit. Nem szabad sodrófát használni, mert akkor kinyomjuk a levegőt belőle. Nem szükséges nagyon vékony tésztát nyújtani, elég ha kicsit megnyomkodjuk.












Egy olyan edényben melegítsünk fel olívaolajat, amiben jól el tud merülni a tésztánk sütéskor. Ha az edény aljához érne, megégne. Ha az olaj elérte a 180 fokot elkezdhetjük sütni a tésztát. Oldalanként 3-4 perc alatt megsül. amikor belehelyeztük a tésztát az olajba, egy merőkanállal nyomjuk le a közepét, így ott nem fog megduzzadni a tészta, kis lyuk fog képződni, így nem folyik le róla a paradicsomszósz. Ha minipizzákat csinálunk, ugyanígy járjunk el, csak egy evőkanállal.










Ha megsültek, a felesleges olajat egy papírtörlőn itassuk fel. Az hagyományos verzió szerint elég csak a paradicsomszósszal megkenni és parmezánnal megszórni, bazsalikommal fűszerezni.












Mi nehezen tudunk ellenállni a prosciutto crudonak és a mozzarellának, így megfejeltük azzal is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése