menu

2020. december 29., kedd

Narancsos crostata


Nagyon nem szeretek ételt kidobni, nagy maradék-mentő vagyok. Balázs mindig megmosolyog, amikor képes vagyok ezer dolgot bevásárolni, hogy megmentsem a húsvéti sonka levét. A karácsonyi panettonehoz készítettem egy narancsos, mandarinos, citromos lekvárt, amiből jó sok megmaradt, így lett belőle narancsos crostata. Ehhez kivételesen még be sem kellett vásárolni, mert csupa olyan összetevőkből van, ami mindig van otthon. A crostata ízvilága szabadon variálható, aszerint, hogy éppen kinek milyen lekvár van a kamra mélyén elfekvőben. 


Hozzávalók:

crostata:


300 g liszt

180 g vaj

120 g porcukor

5 tojássárgája

1 kiskanál citromhéj

1 kávéskanál vanília

1 csipet só

narancsos krém:

6 tojássárgája


400 ml tej

100 ml tejszín

50 g étkezési keményítő

120 g cukor

150 ml frissen facsart narancslé

2-3 dl lekvár

1 kezeletlen narancs a díszítéshez


A crostata alapjával kezdtem. A vajat kikevertem a porcukorral.








A tojássárgában elkevertem a liszten kívül a többi hozzávalót.








Összekevertem a cukros vajat és a tojást, végül a lisztet is beleszitáltam a tésztába.








Az összeállt tésztát a hűtőbe raktam fél napot pihenni. 






Elkészítettem a krémet is. A tejet összekevertem a tejszínnel és elkezdtem lassú tűzön melegíteni.


 





A tojássárgában elkevertem a lekváron kívül a többi hozzávalót.








A meleg tejhez hozzáöntöttem a kikevert sárgáját és sűrű kevergetés mellett sűrű krémmé főztem. Hőálló tálba öntöttem és kihűtöttem a hűtőben.








A tésztát kinyújtottam és kivajazott, kilisztezett 26 cm átmérőjű pite formába tettem. Megkentem a lekvárral, majd a kihűlt narancsos krémmel. A maradék tésztával csillagot szúrtam ki és díszítettem a tortát.






Előmelegített 170 fokos sütőben 50 percig sütöttem. Amikor kihűlt, kivettem a formából és tálaltam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése