Mi négyen, mint kis család, ma ünnepeltük meg a Karácsonyt. Sokáig gondolkodtam mi legyen itthon a menü. Mindegyikünk nagy kedvence a házi tészta, a karácsonyi klasszikusokon már túl voltunk a vendégségekben, így egy különlegesebb tésztás tálra esett a választásom. Balázs szüleitől egy öntöttvas lábast kaptunk ajándékba, rögtön eldöntöttem, hogy ebben fog készülni az ünnepi lakoma. Nem is tudom, hogy hiányozhatott egy ilyen tál az eddigi készletből. Tökéletesen tartja a meleget, nagyon jól lehet benne lassan főzni az ételt, mindent átjárnak az ízek. Sikerült igazán ünnepi fogást alkotnom a kis családias, meghitt ünneplésünkhöz.
Hozzávalók:
házi tészta 3 tojásból400 g kacsamell
2 vöröshagyma
1 lila hagyma
3 zellerszár
3 répa
3 gerezd fokhagyma
3 gomba
kis olívaolaj
só
bors
3 dl alaplé
3 dl passata
2 dl vörösbor
150 g parmezán
2-3 ág rozmaring
2-3 babérlevél
1 kiskanál római kömény
1 marék olívabogyó
A kacsát sóztam, borsoztam.
A hagymákat és a zellerszárakat nagyon apróra vágtam, egy szál répát lereszeltem.
A maradék két répát, gombákat, olívabogyókat felaprítottam.
A kacsamellet zsírjával lefelé elkezdtem megpirítani.
Amint kisült belőle a zsír, a kacsamell többi oldalára is kérget sütöttem.
Kivettem a kacsamellet, egy kis olívaolajat öntöttem a lábasba és a hagymát, zellert, reszelt répát lepirítottam rajta.
Amint lepirult, visszatettem a kacsamellet és meglocsoltam a vörösborral.
Amint elpárolgott az alkohol, az alaplevet és a passata-t is a kacsára öntöttem. Ha valaki nem alaplével vagy nem fűszeres passataval készíti, ízesítse, sózza, borsozza. Nekem nem volt már szükségem rá.
Végül a fűszereket és a feldarabolt maradék zöldségeket is a lábasba öntöttem.
Lefedtem a lábast és 160 fokos előmelegített sütőbe helyeztem.
Két órán keresztül főztem, néha rápillantottam, ellenőríztem, hogy elég folyadék van-e alatta. Ha esetleg lefőne, alaplével pótoltam volna.
Az idő letelte után kivettem a kacsamelleket és két villa segítségével szálaira tépkedtem, majd visszakevertem azokat a szaftba.
A házi tésztát forró, sós vízben megfőztem. A főzőlével kicsit felöntöttem a szaftot. Körülbelül 2-3 merőkanálnyi levet adtam hozzá.
A kifőtt tésztát hozzákevertem a szafthoz, megszórtam parmezánnal és frissen tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése