menu

2020. december 26., szombat

Kacsamelles tészta


Mi négyen, mint kis család, ma ünnepeltük meg a Karácsonyt. Sokáig gondolkodtam mi legyen itthon a menü. Mindegyikünk nagy kedvence a házi tészta, a karácsonyi klasszikusokon már túl voltunk a vendégségekben, így egy különlegesebb tésztás tálra esett a választásom. Balázs szüleitől egy öntöttvas lábast kaptunk ajándékba, rögtön eldöntöttem, hogy ebben fog készülni az ünnepi lakoma. Nem is tudom, hogy hiányozhatott egy ilyen tál az eddigi készletből. Tökéletesen tartja a meleget, nagyon jól lehet benne lassan főzni az ételt, mindent átjárnak az ízek. Sikerült igazán ünnepi fogást alkotnom a kis családias, meghitt ünneplésünkhöz. 


Hozzávalók:

házi tészta 3 tojásból

400 g kacsamell

2 vöröshagyma

1 lila hagyma

3 zellerszár

3 répa

3 gerezd fokhagyma 

3 gomba

kis olívaolaj

só 

bors

3 dl alaplé

3 dl passata

2 dl vörösbor

150 g parmezán

2-3 ág rozmaring

2-3 babérlevél

1 kiskanál római kömény

1 marék olívabogyó


 A kacsát sóztam, borsoztam.







A hagymákat és a zellerszárakat nagyon apróra vágtam, egy szál répát lereszeltem.








A maradék két répát, gombákat, olívabogyókat felaprítottam.








A kacsamellet zsírjával lefelé elkezdtem megpirítani.








Amint kisült belőle a zsír, a kacsamell többi oldalára is kérget sütöttem.








Kivettem a kacsamellet, egy kis olívaolajat öntöttem a lábasba és a hagymát, zellert, reszelt répát lepirítottam rajta.








Amint lepirult, visszatettem a kacsamellet és meglocsoltam a vörösborral.








Amint elpárolgott az alkohol, az alaplevet és a passata-t is a kacsára öntöttem. Ha valaki nem alaplével vagy nem fűszeres passataval készíti, ízesítse, sózza, borsozza. Nekem nem volt már szükségem rá.








Végül a fűszereket és a feldarabolt maradék zöldségeket is a lábasba öntöttem.















Lefedtem a lábast és 160 fokos előmelegített sütőbe helyeztem.







Két órán keresztül főztem, néha rápillantottam, ellenőríztem, hogy elég folyadék van-e alatta. Ha esetleg lefőne, alaplével pótoltam volna.

Az idő letelte után kivettem a kacsamelleket és két villa segítségével szálaira tépkedtem, majd visszakevertem azokat a szaftba.












A házi tésztát forró, sós vízben megfőztem. A főzőlével kicsit felöntöttem a szaftot. Körülbelül 2-3 merőkanálnyi levet adtam hozzá.








A kifőtt tésztát hozzákevertem a szafthoz, megszórtam parmezánnal és frissen tálaltam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése