menu

2019. december 1., vasárnap

Szilvás süti

Idén is elhatároztam, hogy minden gyertyagyújtásnál meglepem a kis családomat egy-egy finomsággal. Az első heti sütimet gyümölcsmentő sütinek is lehetne nevezni. Egyértelmű, hogy ráuntunk a szőlőre és a szilvára is, nem fogy a gyümölcstálunkból. A szőlőből gyorsan mustot készítettem, a szilvát pedig belekevertem a sütibe. Mióta elkészítettem a pisztáciás tortát mandulalisztből, nem tudok betelni vele. Sokkal karakteresebb, különlegesebb íze lesz a desszertnek. Igaz, nem olcsó, de advent idején megérdemeljük. Ezt a sütit is félig mandulalisztből készítettem, ha nincs nektek otthon, mehet bele a finomliszt is, de nem lesz annyira karakteres íze.

Hozzávalók:

700 g szilva (mag nélkül)

1 kiskanál fahéj
100 g mandulaliszt
200 g finomliszt
1 sütőpor
125 g vaj
100 g cukor
1 kiskanál reszelt citromhéj
3 tojás
150 ml tej

A szoba-hőmérsékletű vajat robotgép segítségével kikevertem a cukorral habosra.













Hozzáadtam a tojásokat, alaposan elkevertem.













A tej elkeverésével folytattam.













Utána a száraz hozzávalók elkeverése következett; mandulaliszt, finomliszt, sütőpor, citromhéj.













A jól kikevert sütitésztát egy 26 cm átmérőjű kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába tettem.
A szilvát kimagoztam, negyedeltem, átforgattam egy kis fahéjon, majd elrendeztem a süteményen. 













Előmelegített, 175 fokos sütőben 50 percen keresztül sütöttem.


2 megjegyzés:

  1. Szia Dóri! Lehet a tejet mandulatejjel helyettesíteni? Nem vagyunk különösebben érzékenyek a tejre, egyszerűen csak nem tartunk itthon, emiatt nem vennék fél litert, viszont a sütit nagyon szeretném elkészíteni :) Köszönöm! Fruzsi

    VálaszTörlés
  2. Szia Fruzsi! Nem próbáltam még, de szerintem simán lehet! Főleg az állagán javít úgyis. Hajrá! :)

    VálaszTörlés