Advent második vasárnapján Jászberénybe utaztunk jégkorong meccsre szurkolni. Gondoltam meglepem a fiúkat az úton egy kis pogácsával. Nem volt otthon túró, így nem tudtam a legegyszerűbb receptemet elkészíteni, így most burgonyásat kaptak. Igazán jól sikerült, mindenkinek bátran ajánlom kipróbálását, habos, könnyű pogácsa az eredménye!
Hozzávalók:
60 dkg krumpli (pucolt, főtt)
75 ml tej
1 evőkanál cukor
25 g élesztő
125 g vaj
125 g sertészsír
400 g liszt
1 tojás
20 g só
1 tojás a kenéshez
2 marék sajt a tetejére
A krumplit héjában puhára főztem, majd amikor kihűlt megpucoltam és áttörtem.
A langyos tejben elkevertem egy evőkanál cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. Felfuttattam 10-15 perc alatt.
A kenésre való tojáson és a sajton kívül az összes hozzávalót összekevertem és meleg helyen egy órán át kelesztettem.
A tésztát lisztes konyhapulton kinyújtottam vékonyra majd széltében és hosszában is félbe hajtottam. Jó zsíros tésztát fogunk kapni, de ügyeljünk rá, hogy minél kevesebb plusz lisztet adjunk hozzá.
Ismét pihentettem 60 percen keresztül egy ezúttal a hűtőben. Ha lehűtjük, könnyebb lesz a zsíros tésztával dolgozni.
Újra kinyújtottam a tésztát, megkentem a tetejét egy felvert tojással, megszórtam sajttal és kiszaggattam a pogácsákat. Újra 30 percen át pihentettem őket.
Előmelegített 175 fokos tepsiben 20 percig sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése