Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj

2 dl alaplé
1 kiskanál étkezési keményítő
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ág friss rozmaring
3 evőkanál vaj
só
bors
A húsról levágtam a zsírosabb részeket majd elkezdtem összekötözni húskötő zsinórral. Hosszában egyszerűen átkötöttem egyszer, majd következett széltében. Az első hurkot könnyen átkötöttem és rögzítettem csomóval. Következő lépésben csináltam a hús vastagságánál egy kicsit szélesebb hurkot. A hurok alja a húsnál volt, és itt az aljánál áttekertem háromszor a zsinórt, így rögzítettem a hurkomat. A húst átbújtattam a hurok alatt és így folytattam míg a végére nem értem. Lehet, hogy bonyolultnak hangzik, de valójában egy 3 perces folyamat. Az egyik olasz főzős oldalon videóban bemutatják, hogyan kell könnyedén átkötni a húst.
Amikor a kötözéssel végeztem, átbújtattam a zsinór alatt a rozmaringot. Sóztam, borsoztam a húst.
Egy serpenyőben olívaolajon megpirítottam a hagymát és a fokhagymát és rátettem a karajt. Mind a négy oldalát 3-5 percig pirítottam, majd hozzáadtam a fehérbort és 2-3 perc alatt elpárologtattam az alkoholt belőle.
Az alaplevet egy hőálló jénai tálba tettem és hozzákevertem a karaj sütéséből fennmaradt hagymás-boros levet is. Erre fektettem a megpirult húst és így helyeztem be a 150 fokos sütőbe két és fél órán keresztül.
Mindenkinek máshogy süt a sütője, így azt ajánlom, hogy két óra elteltével hústűvel ellenőrizzük a húsunkat. Ha a tű nem megy át rajta, mint a vajon menne, süssük egy kicsit tovább. A húst sütés alatt célszerű 15-20 percenként meglocsolni a saját levével. Amint készre sült, félre tettem és a levét egy lábasba tettem. Botmixer segítségével simára kevertem, majd felolvasztottam benne a vajat is. A keményítőt feloldottam fél dl vízben és hozzáadtam a mártáshoz. Pár perc alatt elérte a kívánt sűrűséget. Szabályozhatjuk a mártás ízét, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
A húst felvágtam és rákanalaztam a mártást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése