menu

2019. július 25., csütörtök

Lassan sült rozmaringos karaj

Az egyben sült karaj hajlamos rá, hogy kiszáradjon, de ha alacsony hőfokon sütjük hosszabb ideig akkor ezt elkerülhetjük. Igazán omlós, szaftos húst kapunk ha nem sietjük el az elkészítését. A fűszerezésen variálhatunk, kísérletezhetünk vele. Én most friss rozmaringgal készítettem a tökéletesre sült karajt. 






Hozzávalók:
1 kg csont nélküli karaj
2 evőkanál olívaolaj
1 pohár fehérbor
2 dl alaplé
1 kiskanál étkezési keményítő
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ág friss rozmaring
3 evőkanál vaj

bors 




A húsról levágtam a zsírosabb részeket majd elkezdtem összekötözni húskötő zsinórral. Hosszában egyszerűen átkötöttem egyszer, majd következett széltében. Az első hurkot könnyen átkötöttem és rögzítettem csomóval. Következő lépésben csináltam a hús vastagságánál egy kicsit szélesebb hurkot. A hurok alja a húsnál volt, és itt az aljánál áttekertem háromszor a zsinórt, így rögzítettem a hurkomat. A húst átbújtattam a hurok alatt és így folytattam míg a végére nem értem. Lehet, hogy bonyolultnak hangzik, de valójában egy 3 perces folyamat. Az egyik olasz főzős oldalon videóban bemutatják, hogyan kell könnyedén átkötni a húst.


Amikor a kötözéssel végeztem, átbújtattam a zsinór alatt a rozmaringot. Sóztam, borsoztam a húst.












Egy serpenyőben olívaolajon megpirítottam a hagymát és a fokhagymát és rátettem a karajt. Mind a négy oldalát 3-5 percig pirítottam, majd hozzáadtam a fehérbort és 2-3 perc alatt elpárologtattam az alkoholt belőle.

Az alaplevet egy hőálló jénai tálba tettem és hozzákevertem a karaj sütéséből fennmaradt hagymás-boros levet is. Erre fektettem a megpirult húst és így helyeztem be a 150 fokos sütőbe két és fél órán keresztül. 









Mindenkinek máshogy süt a sütője, így azt ajánlom, hogy két óra elteltével hústűvel ellenőrizzük a húsunkat. Ha a tű nem megy át rajta, mint a vajon menne, süssük egy kicsit tovább. A húst sütés alatt célszerű 15-20 percenként meglocsolni a saját levével. Amint készre sült, félre tettem és a levét egy lábasba tettem. Botmixer segítségével simára kevertem, majd felolvasztottam benne a vajat is. A keményítőt feloldottam fél dl vízben és hozzáadtam a mártáshoz. Pár perc alatt elérte a kívánt sűrűséget. Szabályozhatjuk a mártás ízét, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.












A húst felvágtam és rákanalaztam a mártást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése