Hozzávalók:
250 g túró
250 g vaj
250 g liszt
20 g friss élesztő vagy egy csomag száraz
1 csapott evőkanál só
1 tojássárgája
1 tojás a kenéshez
1 marék lenmag a tetejére
1 marék szezámmag a tetejére
1 marék sajt a tetejére
A túrót, vajat, lisztet, élesztőt, sót, tojássárgáját tegyük egy keverőtálba és 6-10 perc alatt gyúrjunk belőle homogén tésztát. A vaj szobahőmérsékletű legyen, de ne túl meleg, mert akkor nagyon ragadós lesz a tésztánk.
A sok zsiradék miatt a tészta a keverőtálhoz fog ragadni, nem kell aggódni miatta.
Kilisztezett konyhafelületre kaparjuk ki és ügyeljünk rá, hogy minél kevesebb plusz liszt felvételével gombócot gyúrjunk belőle. Tegyük vissza a tésztát a keverőtálba, takarjuk le konyharuhával és meleg helyen legalább egy órát pihentessük.
Nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd hajtogassuk a széleket középre. Ismét pihentessük egy órát.
Ha letelt a pihenési idő, nyújtsuk ki újra kb ujjnyi vastagságúra. Kenjük meg a tetejét egy tojássárgával. Gondolatban harmadoljuk fel a tésztát és a három részt szórjuk meg külön-külön szezámmaggal, lenmaggal és sajttal.
Szaggassuk ki a tésztát pogácsa formával és pihentessük ismét őket 30-60 percen keresztül.
Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 15 percen keresztül aranybarnára. Ha gyorsan szeretnénk elkészíteni a rágcsát, a pihenési időket nyugodtan lefelezhetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése