menu

2019. július 19., péntek

Túrós pogácsa

A családunkban nincs az a pogácsa mennyiség ami ne tudna elfogyni. Igyekszem különleges változatokat kisütni, de a klasszikus túrós mindig garantált sikert arat. Kevés hozzávalóból, viszonylag gyorsan és könnyen elkészíthető a recept. A mennyiség kb. 1,5 tepsire elegendő, ha nagyobb társaság jön vendégségbe, nyugodtan dupla adagot is el lehet készíteni.






Hozzávalók:
250 g túró
250 g vaj
250 g liszt
20 g friss élesztő vagy egy csomag száraz
1 csapott evőkanál só
1 tojássárgája
1 tojás a kenéshez
1 marék lenmag a tetejére
1 marék szezámmag a tetejére
1 marék sajt a tetejére

A túrót, vajat, lisztet, élesztőt, sót, tojássárgáját tegyük egy keverőtálba és 6-10 perc alatt gyúrjunk belőle homogén tésztát. A vaj szobahőmérsékletű legyen, de ne túl meleg, mert akkor nagyon ragadós lesz a tésztánk.










A sok zsiradék miatt a tészta a keverőtálhoz fog ragadni, nem kell aggódni miatta. 












Kilisztezett konyhafelületre kaparjuk ki és ügyeljünk rá, hogy minél kevesebb plusz liszt felvételével gombócot gyúrjunk belőle. Tegyük vissza a tésztát a keverőtálba, takarjuk le konyharuhával és meleg helyen legalább egy órát pihentessük.












Nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd hajtogassuk a széleket középre. Ismét pihentessük egy órát.



Ha letelt a pihenési idő, nyújtsuk ki újra kb ujjnyi vastagságúra. Kenjük meg a tetejét egy tojássárgával. Gondolatban harmadoljuk fel a tésztát és a három részt szórjuk meg külön-külön szezámmaggal, lenmaggal és sajttal.













Szaggassuk ki a tésztát pogácsa formával és pihentessük ismét őket 30-60 percen keresztül.












Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 15 percen keresztül aranybarnára. Ha gyorsan szeretnénk elkészíteni a rágcsát, a pihenési időket nyugodtan lefelezhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése