menu

2019. július 10., szerda

Töltött paradicsom

A nyári repertoáromban gyakran megjelenik a paradicsom. Alig vártam már, hogy a téli ízetlen zöldségek után igazi zamatos félékhez jussunk. A töltött paradicsom kiváló tápláló vacsora lehet a nyári nagy melegben, vagy akár köretként is elkészíthető. A paradicsom, sajt, bazsalikom tökéletes ízkombinációjával egy kis olasz trattoriában érezhetjük magunkat. Én vegyesen válogattam a paradicsomokból, 160 g alattiakat találtam, így 12 darabot használtam fel. Ha valaki ennél nagyobbakra lel, elég a 10 darab is.

Hozzávalók:
10-12 db nagyobb méretű paradicsom
120 g mozzarella
120 g pecorino sajt
só 
bors
1 evőkanál olívaolaj
250 g rizs
2 gerezd fokhagyma
100 g zöldborsó
1 marék friss bazsalikom 
1 marék friss petrezselyem


A paradicsomok tetejét óvatosan vágjuk le és kanalazzuk ki őket. Gyűjtsük össze a belsejét.












Egy mixer segítségével aprítsuk le a paradicsom belsejét, így híg paradicsomlevet kapunk.












Egy serpenyőhöz adjuk az olívaolajat, a felaprított fokhagymát és forgassuk át benne.












Adjuk hozzá a paradicsomlevet, majd a zöldborsót is és pár percig főzzük.













Vágjuk össze a bazsalikomot és a petrezselymet és adjuk hozzá a szószhoz.

Adjuk hozzá a rizst és 10-15 percig főzzük, míg a szósz be nem sűrűsödik és a rizs egy picit meg nem puhul. Ha nem akarna puhulni a rizs, egy-két dl vizet vagy alaplevet nyugodtan hozzá lehet adni és egy kicsit tovább kell főzni. Egészen addig kevergessük, míg al dente nem lesz a rizs.












Keverjük hozzá a lereszelt pecorinot és a kis kockára vágott mozzarellát. Sózzuk, borsozzuk ha szükséges. Ha adtunk hozzá alaplevet, nem is szükséges a sózás.












Töltsük meg a töltelékkel a paradicsomokat, fedjük le a tetejével őket. 












175 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése