Hozzávalók
2 evőkanál vaj a tésztába+ 1 evőkanál vaj a kenéshez
1 csapott evőkanál só
1 púpozott evőkanál cukor
200 g finomliszt
350 g kenyérliszt
1 kiskanál sikér (elhagyható)
1 csomag száraz élesztő vagy 15 g friss élesztő
A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, pár percig hagyjuk felfutni.
A lisztet szitáljuk egy keverőtálba a sikérrel, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a sót, keverjük el. A tejet is adjuk hozzá a keverőtálhoz és 6-10 percig dagasszuk a tésztát.
A homogénre kevert tésztát meleg helyen 60 percig pihentessük.
A duplájára kelt tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra.
Alulról és felülről hajtogassuk be középre, majd a két oldalát is.

Gombóc alakban, konyharuhával lefedve újra pihentessük legalább 40 percet, majd ismételjük meg a hajtogatást legalább 3-4 alkalommal.
A hajtogatások után újra nyújtsuk ki téglalap alakúvá és a hosszanti oldalán átlapolva, hajtogassuk egymásra a tésztát.
Helyezzük egy sütőformába, az enyém kb. 11x29 cm-es nagyságú. Újra pihentessük egy órát, ezalatt kétszeresére fog nőni.
Végül kenjük meg a tetejét egy evőkanálnyi olvasztott vajjal.
Előmelegített, 170 fokos sütőben 45-50 percig süssük aranybarnára. Fogyasztás előtt várjuk meg, míg langyos nem lesz, akármilyen nehéz megállni, forrón ne vágjunk bele.
Alulról és felülről hajtogassuk be középre, majd a két oldalát is.
Gombóc alakban, konyharuhával lefedve újra pihentessük legalább 40 percet, majd ismételjük meg a hajtogatást legalább 3-4 alkalommal.
A hajtogatások után újra nyújtsuk ki téglalap alakúvá és a hosszanti oldalán átlapolva, hajtogassuk egymásra a tésztát.
Helyezzük egy sütőformába, az enyém kb. 11x29 cm-es nagyságú. Újra pihentessük egy órát, ezalatt kétszeresére fog nőni.
Végül kenjük meg a tetejét egy evőkanálnyi olvasztott vajjal.
Előmelegített, 170 fokos sütőben 45-50 percig süssük aranybarnára. Fogyasztás előtt várjuk meg, míg langyos nem lesz, akármilyen nehéz megállni, forrón ne vágjunk bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése