menu

2019. augusztus 2., péntek

Fehér kenyér

Pár hete Nagymamám nekem adta a kenyérsütőjét, így azóta szinte mindennapos a friss házi kenyér otthonunkban. Korábban, a gép nélkül is gyakran készítettem kenyeret. Maga az elkészítés egyszerű, csak kicsit időigényes. Tapasztalatom szerint akkor lesz a kenyér állaga igazán omlós és puha, ha legalább 3-4 alkalommal hajtogattuk. A hajtogatások közt legalább 40 percet kell pihennie a tésztának, de az nem baj, ha több ideig áll. Ha például reggel hajtogatunk rajta egyet és délután kettőt amikor hazaértünk, estére tökéletes friss vacsoránk lehet belőle.

Hozzávalók
300 ml langyos tej
2 evőkanál vaj a tésztába+ 1 evőkanál vaj a kenéshez
1 csapott evőkanál só
1 púpozott evőkanál cukor
200 g finomliszt
350 g kenyérliszt
1 kiskanál sikér (elhagyható)
1 csomag száraz élesztő vagy 15 g friss élesztő

A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, pár percig hagyjuk felfutni.












A lisztet szitáljuk egy keverőtálba a sikérrel, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a sót, keverjük el. A tejet is adjuk hozzá a keverőtálhoz és 6-10 percig dagasszuk a tésztát.












A homogénre kevert tésztát meleg helyen 60 percig pihentessük.













A duplájára kelt tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra. 









Alulról és felülről hajtogassuk be középre, majd a két oldalát is.











Gombóc alakban, konyharuhával lefedve újra pihentessük legalább 40 percet, majd ismételjük meg a hajtogatást legalább 3-4 alkalommal.












A hajtogatások után újra nyújtsuk ki téglalap alakúvá és a hosszanti oldalán átlapolva, hajtogassuk egymásra a tésztát.












Helyezzük egy sütőformába, az enyém kb. 11x29 cm-es nagyságú. Újra pihentessük egy órát, ezalatt kétszeresére fog nőni.









Végül kenjük meg a tetejét egy evőkanálnyi olvasztott vajjal.












Előmelegített, 170 fokos sütőben 45-50 percig süssük aranybarnára. Fogyasztás előtt várjuk meg, míg langyos nem lesz, akármilyen nehéz megállni, forrón ne vágjunk bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése