Hozzávalók:
tésztához:
100 g sertészsír
70 g vaj
170 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
70 g tejföl
2 tojás
500 g nagyi titka omlós liszt
2 csipet só
1 csomag sütőpor
töltelékhez és az összeállításhoz:
1300-1500 g alma (pucolva)
fél citrom leve
1 csapott kiskanál fahéj
1 csapott kiskanál szegfűszeg
1 csapott kiskanál szerecsendió
5-6 evőkanál darált dió, kb. 50 g
3 evőkanál lekvár
2-3 evőkanál méz
1 tojás a kenéshez
A sertészsírt és a vajat robotgép segítségével kikevertem a cukorral és a vaníliás cukorral.
Hozzáadtam a tejfölt és a tojásokat is.
Végül a maradék száraz hozzávalókat is elkevertem.
A homogén tésztát becsomagoltam és 2-3 órára hűtőbe helyeztem. Ha nincs ennyi időnk várni, dobjuk be a fagyasztóba arra az időre, míg elkészítjük a tölteléket.
Az alma héját levágtam és kivágtam a csutkáját.
Nagy lyukú sajtreszelőn lereszeltem az almákat és hozzáadtam a fűszereket és a citromlevet.
Elővettem a tésztát és két részre osztottam.
Sütőpapír között sodrófa segítségével kinyújtottam a tésztákat 30x25 cm nagyságúra. Sütőformába helyeztem az alsó réteget és 10 percre beraktam 175 fokos előremelegített sütőbe.
A meleg tésztára kanalaztam 3 evőkanál lekvárt vékonyan és megszórtam a darált dió felével.
Az almareszelékből kicsit kinyomkodtam a felesleges vizet és azt is a tésztára kanalaztam. Rácsöpögtettem a mézet és megszórtam a maradék dióval is.
Óvatosan ráhelyeztem a kinyújtott tésztát és egy finoman felvert tojással megkentem.
Egy villa segítségével megszurkáltam a tetejét és 25 percre visszatettem a sütőbe, míg aranybarnára nem sült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése