menu

2019. augusztus 20., kedd

Omlós almás pite

Nagynénémtől, Kingától rengeteg almát kaptunk a jól termő fájukról. Készítettem belőle egy adag almás pitét, egy másik nagy kosár almát pedig lepréseltem almalének. Még mindig sok maradt a gyümölcsből. A fiúk megszavazták, hogy ne almalevet csináljak belőle, hanem még egy adaggal a pitéből, mert annyira jól sikerült. Gondoltam, hogy ha ilyen nagy sikert aratott, megosztom veletek is a receptet.




Hozzávalók:
tésztához:
100 g sertészsír
70 g vaj
170 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
70 g tejföl
2 tojás
500 g nagyi titka omlós liszt
2 csipet só
1 csomag sütőpor
töltelékhez és az összeállításhoz:
1300-1500 g alma (pucolva)
fél citrom leve
1 csapott kiskanál fahéj
1 csapott kiskanál szegfűszeg
1 csapott kiskanál szerecsendió
5-6 evőkanál darált dió, kb. 50 g
3 evőkanál lekvár
2-3 evőkanál méz
1 tojás a kenéshez

A sertészsírt és a vajat robotgép segítségével kikevertem a cukorral és a vaníliás cukorral.










Hozzáadtam a tejfölt és a tojásokat is.










Végül a maradék száraz hozzávalókat is elkevertem.










A homogén tésztát becsomagoltam és 2-3 órára hűtőbe helyeztem. Ha nincs ennyi időnk várni, dobjuk be a fagyasztóba arra az időre, míg elkészítjük a tölteléket.












Az alma héját levágtam és kivágtam a csutkáját.












Nagy lyukú sajtreszelőn lereszeltem az almákat és hozzáadtam a fűszereket és a citromlevet.












Elővettem a tésztát és két részre osztottam.










Sütőpapír között sodrófa segítségével kinyújtottam a tésztákat 30x25 cm nagyságúra. Sütőformába helyeztem az alsó réteget és 10 percre beraktam 175 fokos előremelegített sütőbe.












A meleg tésztára kanalaztam 3 evőkanál lekvárt vékonyan és megszórtam a darált dió felével.












Az almareszelékből kicsit kinyomkodtam a felesleges vizet és azt is a tésztára kanalaztam. Rácsöpögtettem a mézet és megszórtam a maradék dióval is.












Óvatosan ráhelyeztem a kinyújtott tésztát és egy finoman felvert tojással megkentem.












Egy villa segítségével megszurkáltam a tetejét és 25 percre visszatettem a sütőbe, míg aranybarnára nem sült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése