menu

2019. augusztus 28., szerda

Passata di pomodoro

Tavaly is készítettem már paradicsomszószt a kertben termett paradicsomokból ami nagyon jól sikerült. Össze sem lehet hasonlítani a bolti párjával. Hamar el is fogyott a pár üveg a pizzára, tésztára. Idén Balázs szüleinek köszönhetően rengeteg paradicsomhoz jutottam, így nagyobb mennyiséggel sikerült eltennem. Őszintén szólva nem jártam most utána az autentikus verziónak, érzésből főztem be, nem is passzíroztam, hanem botmixerrel csináltam de szerintem így is tökéletes lett. Igazából jobban is szeretem ha a szósz kicsit darabosabb, a bolti változatból is a rustico-t keresem. Nem állítom, hogy könnyű, gyors dolog a befőzés, szinte az egész nap ráment, de az eredmény kárpótolt. Alig várom már, hogy megbontsuk az első üveggel egy finom tészta szószához.


Hozzávalók:
13 kg paradicsom
5-6 evőkanál olívaolaj
3 sárgarépa
3 hagyma
5 zellerszár
10 gerezd, kb. egy fej fokhagyma
paradicsom ízétől függő sómennyiség, nekem 4 evőkanálnyi kellett
4-5 csipet bors
5 nagy ágnyi bazsalikom
5 nagy ágnyi oregánó
5 nagy ágnyi rozmaring







A paradicsom előkészítésével kezdtem. Megmostam őket és kivágtam a zöld részt belőlük, nagyjából kinyomkodtam a felesleges vizet és a magokat. Felvágtam 4 részre őket.












A hagymát, répát, zellerszárat, fokhagymát megtisztítottam, majd apróra vágtam és egy nagy lábosban, olívaolajon megpirítottam alacsony lángon. Nekem ez egy órán át tartott a nagyobb mennyiség miatt.











Rádobtam az előkészített paradicsomokat és a bazsalikomon kívül a fűszereket, majd gyakori kevergetés mellett 5 órán keresztül főztem.

























Botmixerrel addig aprítottam, míg szósz állagú nem lett. Ekkor úgy ítéltem, meg, hogy nem elég sűrű még, így 1,5 órán át magasabb lángon főztem tovább. A főzési idő attól is függ, hogy mennyi a víztartalma a paradicsomnak. Én addig rotyogtattam, míg olyan állaga nem lett, mint a bolognai szósznak. Sóztam, borsoztam majd a bazsalikomot is beleszórtam.







































A befőttes üvegek sterilizálása rendkívül fontos. Alaposan elmostam őket, majd 30 percre lobogó vízbe helyeztem őket, hogy minden baktériumot elpusztítsak. Fontos, hogy a kezünk és minden más eszközünk is sterilizálva legyen (pl. tölcsér, csipesz, tető). A steril üvegekhez csak steril csipesszel nyúltam hozzá. A meleg üvegekbe meleg paradicsomszószt öntsünk, a hidegbe hideget, így elkerülhetjük a tároló megrepedését. Addig töltsük fel, míg szorosan rá tudjuk csavarni a tetejét.


























Az utolsó lépés a dunsztolás, ez azért szükséges, hogy megfelelően tartósítsuk az élelmiszert. Én biztosra mentem és nedves és száraz dunsztolást is alkalmaztam. A megtöltött üvegeket vízzel teli edénybe helyeztem, majd elkezdtem melegíteni. Onnantól számítva, hogy az üvegekben lévő folyadék gyöngyözni kezdett, még 30 percig főztem.










A befőtteket ezután száraz dunsztba helyeztem. Egy sötétebb helyet a szobában takarókkal kibéleltem, az üvegeket ide raktam, alaposan betakargattam őket és hagytam, hogy saját melegükben hűljenek ki. Ez a folyamat 2-3 napig is eltarthat. 










A passatta további tárolását hűvös, napfénytől elzárt helyen kell megoldani. Ezzel a mennyiséggel 5 liter paradicsomszószt sikerült befőznöm.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése