Mióta megvan a kenyérsütő gépem, igyekszem teljes-körűen kihasználni, felfrissíteni a pékárú felhozatalunkat otthon. Nagyon szeretek benne tésztát keleszteni, pihentetni. Megfelelő hőmérsékleten tartja az alapanyagot és viszonylag rövid idő alatt összekeveri a hozzávalókat. Természetesen gép nélkül is el lehet készíteni a következő receptet, csak egy szoba-hőmérsékletnél kicsit melegebb helyet kell találni hozzá,ahol megfelelő körülmények közt tud kelni a tészta.
Hozzávalók:
300 ml tej
2 evőkanál méz
1 teáskanálsó
250 g kenyérliszt
200 g finomliszt
1 csomag száraz élesztő vagy 20 g friss
5-6 gerezd fokhagyma
50 g olvasztott vaj
Az élesztőt keverjük el a mézzel és a tejjel, majd adjuk hozzá a többi száraz hozzávalót is. A homogén tésztát pihentessük szoba-hőmérsékletnél melegebb helyen 1,5 órán keresztül. Ha valakinek van kenyérgépe, csak helyezze be az üstbe a hozzávalókat és indítsa el a kelesztő programot. Ha letelt az idő, vágjuk fel a tésztát négy részre.
A nyers tésztákat húzzuk kicsit ki rúd formára és helyezzük sütőlappal bélelt tepsire őket. Pihentessük 30-60 percen keresztül.
A fokhagymát zúzzuk össze és keverjük el az olvasztott vajban. Ha a kenyérrudak megkeltek vagdossuk be a tetejüket. A fokhagymás vajat kenjük el a felületükön úgy, hogy a vágásokban bőven kenjünk belőle.
Előmelegített, 170 fokos sütőben süssük őket 15-20 perc alatt aranybarnára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése