menu

2018. május 18., péntek

Juhtúrós lilahagymás pogácsa

Ez egy régi, jól bevált pogácsa recept, már sokszor készítem el összejövetelekre, vendégségekre. Az egész család nagy rajongója, főleg Apukám aki egy fél tepsit is simán meg tud enni ebből. Könnyű elkészíteni és sokkal különlegesebb, mint egy sima sajtos pogácsa. Ha nem kapunk juhtúrót, tehéntúróból is megcsinálhatjuk, csak akkor egy csapott evőkanállal több sót adjunk hozzá.

Hozzávalók:
1 dl tej
25 g élesztő
1 evőkanál cukor
250 g juhtró
50 g tejföl
25 g piros arany
2-3 fej, 120-150 g lilahagyma
100 g vaj
1 tojás
1 tojássárgája
550 g liszt
1 evőkanál só
25 g sajt 

A tejet langyosítsuk fel, keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel 10-15 perc alatt.












Ezalatt keverjük el a juhtúrót, a tejfölt, a piros aranyt és a felkockázott lilahagymát is.












Amint felfutott az élesztő, adjuk hozzá a juhtúrós keverékhez a felkockázott vajat, egy egész tojást, a lisztet, a sót és az élesztőt is.












Keverjük össze rendesen, majd takarjuk le egy konyharuhával és 1-2 órán át hagyjuk, hogy kétszeresére dagadjon.












Ha megkelt, kilisztezett munkalapon, körülbelül ujjnyi vastagságúra nyújtsuk, kenjünk el a tetején egy tojássárgáját és reszeljük rá a sajtot is.












Pogácsaszaggatóval alkossunk kis formákat. Körülbelül 2-2,5 tepsi pogácsánk lesz ebből az adagból.










A sütőt melegítsük elő és 165 fokon 30-40 perc alatt süssük aranybarnára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése