menu

2021. április 10., szombat

Mákos guba torta

Peti szülinapjainak felét már sajnos nagy ünnepség nélkül kényszerült megélni. Persze ezt szerencsére még nem éli meg nagy csalódásként, örül az ajándékoknak, telefonos köszöntéseknek, tortának így is. Inkább az én háziasszonyi szerepem hiányzik ilyenkor és sajnálom, hogy nem tudom vendégül látni az egész nagy családot. Ezt kompenzálva azért igyekszünk egész hétvégén a kis négyéves kedvében járni és kedvenc fogásait is elkészíteni neki. Tortának mákos ízűt rendelt, egy mákos guba alapú tortát készítettem neki abban a reményben, hogy a nyári névnapját már jó sokan, az összes generációval ünnepelhetjük együtt.

Hozzávalók:


Alaphoz:

7 tejes kifli

100 g vaj

350 ml tej

150 ml tejszín

30 g cukor

30 g + 2 evőkanál méz

2 tojássárgája

100 g fehér csokoládé

80 g darált mák

vaníliarúd

Krémhez:


500 g mascarpone

250 g philadelphia krémsajt

100 ml tejszín

1 citorm leve

30 g darált mák

120 g porcukor

vaníliarúd

1 csomag zselatin fix


A kifliket karikára vágtam.







A tejet, a vajat, tejszínt, elkezdtem egy lábasban melegíteni.









Hozzáadtam a vaníliát és az apróra kockázott fehércsokit. Megvártam, míg felolvad.









A tojássárgáját kikevertem a cukorral és a mézzel.









Óvatosan, folyamatos keverés mellett, apránként hozzáöntöttem a kikevert tojást a tejes keverékhez hőkiegyenlítéssel (egy kevés tejes keveréket mindig a tojáshoz öntöttem és ha már kellően meleg lett a tojás, az egészet elkevertem a tejben).
















A mákot is elkevertem benne.









Végül a kifliket dobáltam hozzá.









Mikor a kiflik egyenletesen felszívták a tejes keveréket, egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába nyomkodtam az alapot, meglocsoltam a tetejét 2-3 evőkanál mézzel.























Előmelegített, alsó-felső sütésű,165 fokos sütőben 30 percet sütöttem.









A krémhez szükséges hozzávalókat kimértem és alaposan elkevertem.
















Megkentem vele a torta tetejét és tálalásig hűtőbe helyeztem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése