menu

2021. május 2., vasárnap

Kovászos kifli


Isten éltesse sokáig az Édesanyákat és a kovászunkat is, aki a napokban ünnepelte az első szülinapját. Létét Balázsnak köszönhetjük, aki a kedvemért létre hozta és azóta is gondosan eteti. Az elmúlt egy évben több mint 200 kg kenyérlisztet elhasználtam, mióta megkóstoltuk a kovászos kenyeret, azóta csak a házival elégszünk meg. Sokszor viszek ajándékba is belőle, mert a család is nagy rajongója lett. Mi mással is lephettem volna meg a mai nap főszereplőit is? A kenyér receptje pofon egyszerű, liszt, víz, só, a többi összetevő teljesen felesleges. Bonyolultabb tésztákat is készítettem már, azóta a lángos, pizza, baguett, kakaós csiga is kovászos nálunk. A gyerekek nagy kedvence a kovászos vajas kifli, amit többszöri kísérletezgetés után fejlesztettem számunkra tökéletesre, a mai nap ennek a receptjét osztom meg. 


Hozzávalók 9 db 110-120 g-os kiflihez


150 g pizzaliszt 00-ás liszt

350 g kenyérliszt BL80

150 ml tej

100 ml víz

150 g 8 órája feletetett kovász

75 g vaj

30 g cukor

2 kiskanál só


A kétféle lisztet nagyjából összekevertem a vízzel és a tejjel.








Hozzáadtam a kovászt is.








A cukrot és a sót is elkevertem a tésztában. Végül a vajat dagasztottam hozzá.









Miután homogén tésztát kaptam, egy tálba tettem és 27 fokon 4 órát pihentettem a tésztát.








Ezután 9 egyenlő részre vágtam, kinyújtottam, háromszögeket formáltam és a hosszabbik oldaláról indulva feltekertem kifli alakúra a tésztát.









Tepsire helyeztem őket, egymástól távol, mert szép nagyra nőnek a sütés során. 






Kis vízzel ecseteltem a felületüket, hogy ne száradjanak ki.







További 4 órán keresztül pihentettem, majd 200 fokos előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütöttem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése