Az utóbbi két napban úgy éreztem magam, mint Mónika a Jóbarátokban, mikor napokon keresztül lekvárt főz be. Igaz, nálam a 10 kg sárgabarackból készült lekvár csak mellékszereplő volt, a lényeg a kb. 36 kg paradicsomon volt. A befőzés alatt jó párszor éreztem, hogy jobban meggondolhattam volna mire vállalkozom, de mindig megnyugtattam magam, hogy milyen jó lesz a hosszú téli napokon elővenni ezeket a befőtteket. Ráadásul jó pár ebédfőzést is megkönnyítek vele. A fűszeres paradicsomszószt elég ráöntenem a tésztára, kis parmezán a tetejére és már meg is van az aznapi fogás. Ráérősebb napokon pedig a család másik nagy kedvence a paradicsomos, sajtos gnocchi, azaz a gnocchi alla sorrentina.
Hozzávalók:
2 kg krumpli
500-600 g liszt
1 nagy tojás
15 g só
1-2 evőkanál zsiradék, olívaolaj vagy vaj
1,5 l passata
4 golyó mozzarella (egyenként 110 g)
100 g parmezán
A krumplit előző este héjában, bő vízben puhára főztem és hagytam, hogy éjszaka kihűljön. Fontos, hogy megvárjuk míg a krumpli teljesen hideg nem lesz.
Megpucoltam őket.
Majd krumplinyomón áttörtem.
Egy keverőtálba helyeztem, hozzáadtam a lisztet, a tojást és a sót és jól összegyúrtam. A tészta lehet, hogy több, lehet, hogy kevesebb lisztet fog felvenni, igyekezzünk minél kevesebb lisztet hozzáadni, hogy a krumpli íze domináljon. Nekem most 500 g-ot vett fel. Egy kicsit még ragacsos volt, de a jól meglisztezett konyhapulton könnyen át tudtam gyúrni simára.
Kisebb darabokat vagdostam a tésztából (kb. 10-et) és hengereket nyújtottam belőlük.
Egy villával mintákat nyomtam a gnocchira.
Előkészítettem a sós forró vizet és a legnagyobb (32 cm-es) serpenyőmet, amit egy kis zsiradékkal kibéleltem.
A gnocchit kb. 30 darabonként, több körben a forró vízbe dobtam.
Amikor feljöttek a felszínre, a serpenyőbe szűrtem ki őket. Én szeretem, ha a gnocchi széle kicsit le van pirulva. Ha valaki puhán szereti, az öntse a passatat a serpenyőbe és abba rögtön mehet a gnocchi.
Felkockáztam a mozzarellát.
Először a passatat kevertem el a gnocchira. Ha valaki ízesítetlen, sima passatat használ, az kicsit ízesítse bazsalikommal, fokhagymával, rozmaringgal, sóval, borssal. Én a paradicsomszószomat már fűszeresen szoktam eltenni.
Elkevertem a mozzarellát is a tálban.
Tetejére reszeltem a parmezánt is.
Előmelegített, 230 fokos grill fokozatú sütőben 15 perc alatt megpirítottam a sajtot a tetején.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése