menu

2021. március 5., péntek

Spenótos lasagne


A harmadik húsmentes péntekre spenótos lasagnét készítettem. Már régóta ki akartam próbálni ezt a receptet, csak végül mindig a bolognai ragunál kötöttem ki. A piacon friss spenóthoz is sikerült már jutnom, a házi tésztával kombinálva igazán ízletes, tavaszi ebéd sikeredett.







Hozzávalók:

Házi tészta 3 tojásból


200 g parmezán







Spenótos réteghez:


1 kg friss spenót

500 g ricotta

3 gerezd fokhagyma

60 g vaj

bors



Besamel mártáshoz:


1 l tej

100 g vaj

100 g liszt

só 

őrölt szerecsendió




A spenótos réteget készítettem el elsőnek. A friss spenót szárát levágtam és a leveleket negyedeltem.









A vajat egy serpenyőben megolvaszottam.









A fokhagymát feldaraboltam és a vajon kicsit megpirítottam.















Hozzáadtam a serpenyőhöz a spenótot és pár perc alatt megpároltam.















Elkevertem benne a ricottát, sóval, borssal ízesítettem.








A besamel mártással folytattam. A vajat egy edényben megolvasztottam.









Habverővel folyamatosan keverve, hozzáadagoltam a lisztet kanalanként. Egy-két percig hevítettem.








Apránként, folyamatosan csomomentesre keverve hozzáadagoltam a tejet is.








Szerecsendióval, sóval ízesítettem.








Előkészítettem a rétegeket és egy 30x35 cm és 6 cm magas tálat.







A besamel mártásból egy merőkanálnyit elkentem a tálban.







Erre rétegeltem a házi tésztát.








Majd a spenótos-ricottás réteget.







Végül parmezánnal megszórtam.








Így folytattam a rétegelést, míg a hozzávalók el nem fogytak.







Négy emeletnyi lett a lasagne összesen. A tetejére besamel, spenót és parmezán került.







Előmelegített, 180 fokos sütöben 35-40 perc alatt készre sütöttem.





1 megjegyzés: