A harmadik húsmentes péntekre spenótos lasagnét készítettem. Már régóta ki akartam próbálni ezt a receptet, csak végül mindig a bolognai ragunál kötöttem ki. A piacon friss spenóthoz is sikerült már jutnom, a házi tésztával kombinálva igazán ízletes, tavaszi ebéd sikeredett.
Hozzávalók:
Házi tészta 3 tojásból
200 g parmezán
Spenótos réteghez:
1 kg friss spenót
500 g ricotta
3 gerezd fokhagyma
60 g vaj
só
bors
Besamel mártáshoz:
1 l tej
100 g vaj
100 g liszt
só
őrölt szerecsendió
A spenótos réteget készítettem el elsőnek. A friss spenót szárát levágtam és a leveleket negyedeltem.
A vajat egy serpenyőben megolvaszottam.
A fokhagymát feldaraboltam és a vajon kicsit megpirítottam.
Hozzáadtam a serpenyőhöz a spenótot és pár perc alatt megpároltam.
Elkevertem benne a ricottát, sóval, borssal ízesítettem.
A besamel mártással folytattam. A vajat egy edényben megolvasztottam.
Habverővel folyamatosan keverve, hozzáadagoltam a lisztet kanalanként. Egy-két percig hevítettem.
Apránként, folyamatosan csomomentesre keverve hozzáadagoltam a tejet is.
Szerecsendióval, sóval ízesítettem.
Előkészítettem a rétegeket és egy 30x35 cm és 6 cm magas tálat.
A besamel mártásból egy merőkanálnyit elkentem a tálban.
Erre rétegeltem a házi tésztát.
Majd a spenótos-ricottás réteget.
Végül parmezánnal megszórtam.
Így folytattam a rétegelést, míg a hozzávalók el nem fogytak.
Négy emeletnyi lett a lasagne összesen. A tetejére besamel, spenót és parmezán került.
Előmelegített, 180 fokos sütöben 35-40 perc alatt készre sütöttem.
🥰😋
VálaszTörlés