menu

2021. január 20., szerda

Feketeerdő tota


Szinte hihetetlen, de el is röpült a mindig vidám Csongi babánk első éve. Nagyon gyorsnak érzem az idő múlását, ami pozitív dolog is, hisz a jó dolgokat gyorsabbnak érzi az ember. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert Peti és Csongi az első pillanattól kezdve jól kijöttek, nagyon hamar egymásra találtak. Nincs annál boldogabb pillanat, amikor megpuszilják, megölelgetik egymást egy-egy civakodás közt. Peti annyira szereti a kisöccsét, hogy ő már meg is érti a gagyogását. Mi is megértünk már két szót - lámpa, apa-, de ezekből még nem tudtuk meg milyen tortát szeretne első szülinapjára. Szerencsére Peti tolmácsolását kihasználva megtudtam, hogy meggyes tortára vágyik. Mivel friss meggyhez nem jutunk január végén, így azt gondoltam, hogy Feketeerdő tortát készítek a kis ünnepeltnek.  Azt hiszem igaza lehetett Petinek, a vendégségnek és a kis egyévesünknek is nagyon ízlett a végeredmény. 

alap 20 cm tortaforma

6 tanyasi tojás (ha kicsi bolti, inkább 7 darab)


140 g cukor

150 g finomliszt

25 g cicás kakaó


meggykrém

35 dkg befőtt meggy


3,5 dl meggybefőttlé

50 g étkezési keményítő





tejszín

5 dl habtejszín


50 g porcukor

2 csomag habfixáló


díszítésnek

meggydarabok



csokireszelék vagy kekszreszelék

tejszínhab






A tojásokat ketté választottam.







Mindkét adagba kimértem 70-70 g cukrot.







A sárgát kikevertem, a fehérjét kemény habbá vertem.







A sárgáját összekevertem a fehérjével. A kakaót összekevertem a liszttel, majd azt is hozzá szitáltam. Krémes állagú piskótaalapot kaptam.










Kivajazott, kilisztezett tortaformába helyeztem és 175 fokos előmelegített sütőben, körülbelül 45-50 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőríztem, hogy jó-e már az alap.








A piskótát megvártam, míg teljesen kihűl.









A meggybefőtt levét leszűrtem egy lábasba. A meggyből kiválogattam 12 darabot díszítésnek. A maradék meggyeket feleztem.









A léből kiöntöttem 5-6 evőkanálnyit és abban elkevertem a keményítőt.













Alacsony lángon elkezdtem a levet melegíteni. 









Amikor elkezdett forrni, hozzáadtam a keményítős levet és sűrű krémmé főztem.









Hozzáadtam a félbevágott meggyeket és tovább főztem kicsit.









A tejszínhabot elkezdtem felverni. Egy-két perc után hozzáadtam a porcukrot és a habfixálót is, tovább vertem kemény habbá.









Elkezdtem a torta összeállítását. A piskótát három részre vágtam.








A krémeket habzsákokba öntöttem.









Az első emeleten köröket rajzoltam a krémekkel a képen látható módon. Így folytattam a második emelettel is.








A harmadik lappal lefedtem, bekentem az egészet a maradék tejszínhabbal. Meggydarabokkal, csokireszelékkel díszítettem a tetejét, az oldalát tejszínhabbal vontam be. Hűtőben pihentettem a felvágásig.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése