Csongi érkezésére Petit Mazsola és Tádé történeteivel próbáltuk előkészíteni. Azt hiszem elég sikeresen, mert azóta őt Mazsolának kell szólítani, Csongit is többször hívtuk eddig Tádénak, mint a saját nevén. Sokszor elevenítjük fel a nap folyamán mikor mit csinálnak a malackák. Az egyik történetben Manócska diós pitét süt, így meg sem lepődtem, hogy Peti is diós tortát kért tőlem névnapja alkalmából. Egy diós sajttortát készítettem el neki, szerencsére a főmalac legnagyobb elégedettségére.
Hozzávalók:
alaphoz:
200 g darált keksz
100 g darált dió
150 g vaj
krémhez:
500 g Philadelphia krémsajt
100 ml habtejszín
50 g cukor
25 g étkezési keményítő
1 tojás
1 tojássárgája
1 evőkanál vanília kivonat
50 g darált dió
1 kis citrom leve
öntethez:
100 g cukor
25 ml víz
50 ml habtejszín
10 g vaj
A darált kekszet összekevertem a darált dióval majd az olvasztott vajjal.
Egy sütőpapírral kibélelt, 23 cm átmérőjű tortaformában alaposan lenyomkodtam a kekszet egy kanál segítségével. A tortaforma oldalára is jutott az alapból. A tortaformát 15 percre a fagyasztóba helyeztem.
Ezalatt elkészítettem a krémet. A tojást és a tojássárgáját habverővel kikevertem a cukorral.
Hozzáadtam a krémsajtot, habtejszínt, a darát diót, a citromlevet, a vaníliát és végül a keményítőt.
A hűtőből kivett tortaalapra kentem a krémet.
Előmelegített, 160 fokos sütőben 60 perc alatt aranybarnára sütöttem a tortát. Megszórtam egy kis darált dióval a tetejét. Miután kicsit kihűlt, 4 órára hűtőbe helyeztem.
Tálalás előtt elkészítettem a karamell öntetet. A cukrot a vízzel alacsony hőfokon, állandó kevergetés mellett megolvasztottam. Addig melegítettem, míg barna nem lett az öntet, ekkor belekevertem a tejszínt majd a vajat is.
Megkentem az öntettel a torta tetejét és dió darabokkal díszítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése