menu

2020. május 16., szombat

Rakott padlizsán

Félve készítettem el a parmigiana di melanzane olasz, rakott padlizsán egytálételt, mert Balázs nem igazán rajong a padlizsánért. Gondoltam ezzel a verzióval most megszerettetem vele, ahogy már több zöldséggel is sikerült egy-egy olaszos ízvilágnak köszönhetően. A minőségi alapanyagoknak hála, igazán ízletes ételt varázsolhatunk ebédre vagy vacsorára kevesebb mint egy óra alatt. A félelmem szerencsére nem igazolódott be, Balázs így értékelt; "Dorottya, ez a kaja elképesztően jó!" :) 



Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 fürt koktélparadicsom (30 dkg)
2 gerezd fokhagyma
1 padlizsán (50 dkg)
250 g mozzarella
100 g parmezán
500 ml passata
2-3 dl olívaolaj
friss bazsalikom
só 
bors

A padlizsán feldarabolásával kezdtem, minél vékonyabbra vágjuk fel, én az elektromos kenyérszeletelő segítségével, szép egyenletes szeleteket kaptam.










Besóztam mindkét oldalát a szeleteknek és egy szűrőbe helyeztem.










Egy nehezéket tettem rá, így a felesleges víz könnyen ki tud csöpögni belőle.










Míg a padlizsán kicsöpögött, elkészítettem a paradicsomszószt. A még augusztusban elrakott szószom már elfogyott, így boltit kellett használnom, azt viszont kicsit megízesítettem. A vöröshagymát olajon üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam a fokhagymát, tovább pirítottam pár percig.










Negyedeltem a koktélparadicsomokat és azokat is hozzáadtam a hagymához.










Sűrű keverés mellett addig pirítottam, míg szét nem főtt krémes állagúra.












Ekkor hozzáöntöttem a passatat. Alacsony lángon rövidebbre főztem, addig a padlizsánnal és a sajtokkal foglalkoztam.












A mozzarellát apró kockákra vágtam, a parmezánt lereszeltem.










A padlizsánról leitattam a felesleges vizet és olajban aranybarnára sütöttem.


































Minden hozzávaló elkészült, jöhetett a tál összerakása. Alulra egy merőkanálnyi paradicsomszószt kentem el.










A sült padlizsán következett.










Majd a mozzarella és a bazsalikom.










Ezt négy rétegen keresztül ismételtem, a tetejére a parmezánt szórtam.










Előmelegített, 180 fokos sütőben fél óra alatt készre sütöttem. Megvártam míg 15-20 perc alatt megfelelő hőmérsékletre hűl a tál és elpárolog a felesleges folyadék. Friss kenyérrel fogyasztottuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése