menu

2020. július 7., kedd

Gulyásleves

A gulyásleves bográcsban igazi klasszikus, idén nyáron már többször is elkészítettem. Legutóbb, mikor Zsófiék hazatértek és Vicentnek megmutattuk milyen is az igazi magyar bográcsgulyás.
A leves elkészítésének receptje házról-házra más, itt az enyém, ami nálunk jól bevált.








Hozzávalók:
80 dkg marha (comb vagy lapocka)
2 vöröshagyma
1 lila hagyma
2 zellerszár
0,5 zellergumó
1 paradicsom
1 paprika
3 gerezd fokhagyma
5 sárgarépa
1 fehérrépa
1 csokor petrezselyem
0,5 kg krumpli
2 evőkanál sertészsír
1 nagy evőkanál pirospaprika

bors
őrölt kömény
alaplé vagy víz
2 dl bor (opcionális)
csipetkéhez:
1 tojás
10 dkg liszt
1 csipet só

A hagymák, zellerszár, paradicsom, paprika apró darabokra való feldarabolásával kezdtem. Zsíron üvegesre pároltam a leves alapját.













Megszórtam a pirospaprikával és pár percig kevergettem az alapot.












Hozzáadtam a felkockázott marhahúst.












Amikor a hús egy kis kérget kapott, meglocsoltam egy kis fehérborral.












Az alkohol 5 perc alatt biztosan elpárolog, ekkor felöntöttem a levest az alaplével, épp annyira, hogy a húst ellepje.












Hozzáadtam az egész borsot és ízlés szerint a csípős paprikát, sót, majd a zellergumót is.














Alacsony lángon, kicsit buborékozva 2 órán át főztem a levest. Ekkor jutott el a hús arra az állapotra, hogy még egy órányi főzés szükséges neki. A levesbe raktam a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát és az aprított petrezselymet is. Egy órán keresztül főztem tovább a levest.



Elkészítettem a levesbetétet, a hozzávalókat egy villa segítségével összedolgoztam alaposan és kis golyó formákat tépkedtem. A főzés utolsó 20 percére helyeztem a levesbe.


























Egy gyors kóstolást végeztem, hogy minden megfőtt-e és tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése