A leves elkészítésének receptje házról-házra más, itt az enyém, ami nálunk jól bevált.
Hozzávalók:
80 dkg marha (comb vagy lapocka)
2 vöröshagyma
1 lila hagyma
2 zellerszár
0,5 zellergumó
1 paradicsom
1 paprika
3 gerezd fokhagyma
5 sárgarépa
1 fehérrépa
1 csokor petrezselyem
0,5 kg krumpli
2 evőkanál sertészsír
1 nagy evőkanál pirospaprika
só
bors
őrölt kömény
alaplé vagy víz
2 dl bor (opcionális)
csipetkéhez:
1 tojás
10 dkg liszt
1 csipet só
A hagymák, zellerszár, paradicsom, paprika apró darabokra való feldarabolásával kezdtem. Zsíron üvegesre pároltam a leves alapját.
Megszórtam a pirospaprikával és pár percig kevergettem az alapot.
Hozzáadtam a felkockázott marhahúst.
Amikor a hús egy kis kérget kapott, meglocsoltam egy kis fehérborral.
Az alkohol 5 perc alatt biztosan elpárolog, ekkor felöntöttem a levest az alaplével, épp annyira, hogy a húst ellepje.
Hozzáadtam az egész borsot és ízlés szerint a csípős paprikát, sót, majd a zellergumót is.
Alacsony lángon, kicsit buborékozva 2 órán át főztem a levest. Ekkor jutott el a hús arra az állapotra, hogy még egy órányi főzés szükséges neki. A levesbe raktam a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát és az aprított petrezselymet is. Egy órán keresztül főztem tovább a levest.
Egy gyors kóstolást végeztem, hogy minden megfőtt-e és tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése