Hozzávalók:
piskótához:
6 tojás
200 ml víz
90 g liszt
60 g étkezési keményítő
40 g holland kakaópor
150 g cukor
pár evőkanál tej a piskóta nedvesítéséhez
krémhez:
500 g ricotta
250 g mascarpone
150 g porcukor
250 g habtejszín
100 g étcsokoládé
100 g áfonya
300 g marcipán
2 evőkanál piros ételfesték
2 evőkanál
kék ételfesték
A piskóta sütéssel kezdtem. A tojásokat feltörtem és a fehérjét és a sárgáját külön választottam.
Elfeleztem a cukort, felét kikevertem a fehérjével. Akkor elég kemény a fehérje, ha a keverőtálat megfordítjuk és a kemény hab meg sem mozdul.
A cukor másik felét a sárgájával kevertem ki alaposan, majd hozzáadtam a vizet.
A száraz összetevőket, a lisztet, étkezési keményítőt, holland kakaóport összekevertem, majd azokat is a sárgájához szitáltam és homogénre kevertem.
Végül a kemény fehérjehabot kevertem a tálhoz, ügyelve, hogy ne törjön meg a hab.
Egy kivajazott, sütőpapírral bélelt, kb. 20x27 cm-es formába tettem a piskóta alapját és előmelegített, 180 fokos sütőben fél óra alatt megsütöttem. Tűvel ellenőriztem, hogy jó-e már a piskóta. Ha beleszúrom a hústűt és ki tudom húzni anélkül, hogy rajta maradna a piskótából bármi, kész az alap. A piskótát nem szoktam azonnal kivenni a sütőből, kinyitom az ajtaját és ott várom meg, míg kihűl. Az a tapasztalatom, hogy ilyenkor nem esik annyira össze.
A kihűlt piskóta tetejéről leszedtem a kemény megsült kérget és elfeleztem. Folytattam a krém elkészítésével.
A ricottát előző éjszaka egy szűrőbe tettem, hogy a felesleges víz lecsepegjen róla. Elkevertem benne a porcukrot.
A étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztottam.
A tejszínhabot kemény habbá vertem.
Egy keverőtálban összekevertem a cukros ricottát, a mascarponét, a kihűlt olvasztott csokit, és a felvert tejszínhabot. Elkészült a csokikrémem.
Az egyik piskótát a tálalójára helyeztem, meglocsoltam egy kis tejjel és megkentem a csokikrémmel és megszórtam áfonyával.
Rátettem a másik piskóta réteget, azt is meglocsolgattam és felkentem a tetejére és oldalára a maradék krémet.
A marcipán nagy részét kinyújtottam és a tortára helyeztem, ez lett a jégpálya jege. A kis részét elfeleztem, egyikhez piros, a másikhoz kék ételfestéket adtam.
Vékony csíkot formáztam belőlük, összekötöttem és így lettek a jégpálya vonalai. Végül ráhelyeztem a rolbát és hűtőbe helyeztem a tortát az ünneplésig.
Isten éltessen, Peti! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése