menu

2019. június 29., szombat

Citromos sajttorta

Péter napra készítettem ezt a finom sajttortát. A nagy melegben gyakran iszik Peti limonádét és sokszor a citromot is kiharapdálja, szereti a savanykás ízeket. Ezért gondoltam ki neki ezt  a desszertet az ünnepi grillezés utáni édességnek. Azért is jó ez a torta, mert sütés nélkül, könnyen elkészíthető. Mivel Örvényesen ünnepeltük névnapját, örültem, hogy a nyaraló régi sütőjét sem kellett használnom hozzá. A tortát érdemes egy nappal hamarabb elkészíteni, hogy egy éjszakát tudjon a hűtőben pihenni.

Hozzávalók: 18 cm-es tortaformához
alaphoz:
300 g keksz
2 evőkanál méz
150 g olvasztott vaj
krémhez:
500 g mascarpone
250 g Philadelphia krémsajt
120 g porcukor
3 db citrom leve kb. 80-100 ml
100 ml tejszín
1 csomag lapzselatin
lemon crud-hoz:
1 db kezeletlen citrom
1 db tojás
1 db tojássárgája
50 g cukor
50 g szobahőmérséletű vaj
díszítéshez:
1 db kezeletlen citrom
menta
levendula


A kekszet egy aprítóba tettem és szétzúztam, hozzákevertem a mézet és a vajat.












A masszát a kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába szórtam és egy kanál segítségével  jól lenyomkodtam. Két órára hűtőbe tettem.












A mascarponét, krémsajtot, porcukrot, tejszínt alaposan összekevertem.












A zselatinlapokat öt percre hideg vízbe áztattam, majd kifacsartam őket és a langyos citromlében feloldottam. Ezt is a krémhez kevertem.












A krémet a tortaformába öntöttem és visszatettem a hűtőbe újabb két órára.










Miután a kezeletlen citromot megmostam, megtörölgettem, lereszeltem a héját és félreraktam.












A citromot kifacsartam, hozzáadtam a cukrot és a jól elkevert tojást és a tojássárgáját.












Vízgőz felett elkezdtem besűríteni. Amikor már elérte a kívánt sűrűséget, hozzáadtam a vajat és a citromhéjat is.












Amikor kicsit kihűlt, felkentem a torta tetejére, majd citrommal és mentával és levendulával díszítettem. Egy éjszakára hűtőbe helyeztem. Isten éltessen Petikém! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése