
Hozzávalók:
piskótához:
2x6 tojás
2x250 g cukor
2x150 g liszt
2x100 g étkezési keményítő
2x60 g holland kakaópor
2x1 sütőpor
krémhez és az összeállításhoz:
750 g mascarpone
300 g philadelphia krémsajt
8 evőkanál nutella
150 g cukor
200 g tejszín
8 db zselatinlap
5-6 dl tej
300 g étcsokis tortabevonó
100 g vaj
pilóta keksz
ostya
A piskóta elkészítéséhez egy 11x29cm nagyságú tepsit választottam, amely 6cm magas. A mennyiségeket azért írtam kétszer, mert két piskótát sütöttem két részletben.
A tojásokat feltörtem és a fehérjét külön választottam a sárgájától. A fehéret kemény habbá vertem és félretettem.
A sárgákat kikevertem a cukorral habosra.
A sárgájába beleforgattam a habos fehérjét.
Összekevertem a száraz hozzávalókat, a lisztet, étkezési keményítőt, kakaóport és a sütőport is.
Beleszitáltam a száraz keveréket a tojásos masszába.
Kibéleltem sütőpapírral a formámat, beleöntöttem a tésztát és 40 perc alatt 180 fokon megsütöttem.Tűpróbával ellenőriztem, hogy eléggé megsült-e a piskótám. A sütési idő nagyban változhat a sütőtől.
Ezt a folyamatot megismételtem, így két piskótaalapom készült el.
A piskótákat szép formára szabdaltam, levágtam a tetejét ami felpúposodott. széltében kettévágtam, így 4 téglatestet kaptam.
A piskóták szépen megemelkedtek, így három részre tudtam vágni lapjában a tortát, így összesen 12 téglalapom lett. A mozdonynak 4 emeletet csináltam, két kocsinak 3-3 emeletet és a maradék két lapot díszítésnek használtam fel.
A krémhez összekevertem a mascarponet, philadelphia sajtot, nutellát, cukrot, tejszínt.
A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztattam. Amikor letelt az idő, kicsit kinyomkodtam és 4 evőkanál meleg vízzel elkevertem és a zselét is hozzáadtam a krémhez.
Az alsó szinten lévő piskótákat meglocsoltam tejjel. Nem kell félni, nyugodtan tejezzük meg, így lesz szaftos a tortánk.
Megkentem őket a krémmel és következett a második szint. Addig folytattam, míg a mozdonyhoz négy lapot, a kocsikhoz három-három lapot fel nem használtam. A díszítésnek szánt tortalapokból kéményt és keretet formáltam a vonatnak.
A vonat külsejét is megkentem a krémmel majd pár órára hűtőbe helyeztem.
Az étcsokis tortabevonót vízgőz felett megolvasztottam, hozzákevertem a vajat és lekentem vele a vonatot. Pilóta keksszel és ostyával díszítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése