menu

2020. január 18., szombat

Creme brulee

Mindig is szemezgettem a konyhai gázégővel, flembírozóval, de sosem jutottam el odáig, hogy meg is vegyem. Nagymamám karácsonyra meglepett vele, így végre kipróbálhattam a creme brulee francia desszertet. Hazájában már volt szerencsém megkóstolni, a nekem nagyon ízletes tejszínes pohárkrémet. Ha van hozzá megfelelő eszköz igazán könnyű otthon is kipróbálni.





Hozzávalók:
250 ml habtejszín
50 ml tej
1 mokkás kanálnyi vanília őrlemény
4 tojássárgája
60 g cukor
4 kiskanál cukor
4 db 150-200 ml-es forma
konyhai gázgyújtó

A tejszínt, a tejet és a vaníliát elkezdtem melegíteni egy edényben. Forráspontig kell hevíteni, nem kell forrnia.












Ezalatt a tojássárgáját kikevertem a cukorral. Nem kell habosra keverni, épp elég, hogy homogén állagot kapjunk.












A tojáshoz öntöttem a tejszínes keveréket és jól elkevertem.












A keveréket a 4 formámba öntöttem és egy jénai tálba helyeztem őket. Kb. 150-170 ml jutott egy formába.












Vizet forraltam és a formák feléig felöntöttem a jénai tálat.












Előmelegített, 150 fokos sütőben 60 percig sütöttem a desszertet. Akkor lesz jó, ha a teteje már megbarnult és krémes állagú lett a desszert. Megvártam míg kicsit kihűlt és megszórtam kristálycukorral a tetejét.












A flambírozóval keményre karamellizáltam a cukrot.












Visszatettem a hűtőbe 1-2 órára a desszerteket, hogy a felső rész is hideg legyen, majd tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése