menu

2018. szeptember 4., kedd

Paella

A nyár folyamán kicsit kevesebb ételemet osztottam meg veletek, de ez nem azt jelenti, hogy nem sütöttem-főztem, csak nem volt időm leírni őket. Az egyik kedvenc főzésem Vicenttel volt, aki Spanyolországból érkezett hozzánk húgom jóvoltából. Paellát készítettünk el közösen, ami igazán finomra sikeredett. Vicenttel a főzést piacozással kezdtük, amelyik friss zöldséget szimpatikusnak találtuk, egy marékkal hoztunk belőle. Azt mondta a paellának nincsenek szigorú szabályai, az egyik nap így sikerül, másik nap úgy, épp amihez kedvünk van.

Hozzávalók:

2,5 bögre rizs
1 piros kaliforniai paprika
1 egész fokhagyma
35 dkg paradicsom
1 marék tarkabab
1 marék zöldbab
2 evőkanál olívaolaj

5 db csirkeszárny
25 dkg oldalas
1 csomag sáfrány

A csirkeszárnyat és a csontoknál feldarabolt oldalast tegyük fel forrni a rizshez képest dupla mennyiségű vízzel, tehát 5 bögrényivel és egy evőkanál sóval. A húsokat addig főzzük, míg át nem főnek teljesen, azaz kb 30-40p-ig. A lábost takarjuk le, hogy ne párologjon el az értékes levünk. A tarkababot is egy külön lábosba tegyük fel főni, hogy egy kicsit puhuljon.





 Ez idő alatt a paradicsomokat reszeljük le nagy lyukú sajtreszelőn.


Ha megfőttek a húsok, egy serpenyőben, olívaolajon pirítsuk meg szép pirosra pár perc alatt, ha kész tegyük félre egy tálra őket. A hús vizét nehogy kiöntsük, még szükségünk lesz rá.
Ugyanabban a serpenyőben pirítsuk le a gerezdekre vágott paprikát is, majd ezt is tegyük ki egy tálba. 




A fokhagymát szedjük gerezdekre, de nem szükséges megpucolni őket. Pirítsuk le ezeket is.












Adjuk hozzá a zöldbabot is, kicsit kevergessük át.












Öntsük rá a lereszelt paradicsomokat, majd a rizst is, pár percig kevergessük együtt.


Végül adjunk hozzá mindent a serpenyőhöz, a tarkababot, húst, sáfrányt, lepirított paprikát egy kis kanál sót és öntsük le a húslével az egészet. Takarjuk le egy nagy fedővel és rizstől függően alacsony lángon 20 perc alatt kész is van.












Ha letelt az idő és még keménynek érezzük a rizst, nyugodtan adjunk hozzá egy kis vizet és pár percig főzzük tovább. Az ételünk a sok zöldségtől rendkívül változatos ízvilágot kapott, a sáfrány meg igazán különlegessé tette azt.
Vicent, grazie per la ricetta, mi ha fatto piacere cucinare con te! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése